Mandlji so idealni za soočanje z jesenjo in odličen prigrizek za ohranjanje vitke postave. Preverite, s katerimi kjučnimi lastnostmi lahko popestrijo vašo prehranjevalno rutino.
Dobra novica za ljubitelje mandljev! Študije so pokazale, da lahko dodajanje mandljev v prehrano pomaga pri izgubi neželenih kilogramov! Se morda sliši prelepo, da bi bilo resnično? Po besedah strokovnjakov gre za odlično živilo, ki se lahko ob bok postavi vsem opevanim superživilom, katerih izgovarjava nam morebiti še danes povzroča preglavice.
Ali nismo vsi slišali, da so velike stvari pogosto v majhnih paketih? To zagotovo drži, ko gre za oreščke in prehrano. V teh majhnih, a čvrstih lupinicah so shranjene zdrave maščobe, beljakovine in vlaknine, ki od znotraj krepijo organizem. Zdravstveni strokovnjaki danes bolj kot kdaj koli prej priporočajo oreščke kot superživila za boj proti onesnaženosti, krepitev odpornosti in preprečevanje možganske megle in celo pri izgubi kilogramov.
Mandlji so naš najljubši prigrizek, ko v pisarni ob dveh popoldne kričimo po hrani. In če danes vsi vemo, da mandlji naravno zavirajo lakoto, to seveda niso edine prednosti, ki jih to superživilo ima za naše telo in postavo. Letošnjo jesen moramo pregledati svojo celotno prehranjevalno rutino in jo prilagoditi precej hladnejšemu letnemu času! Poslovite se od sezonskih solat, svežega sadja in ledenih razstrupljevalnih sokov, s katerimi boste ohranili svojo postavo in tonus.
Zima je pred vrati in iskanje novih prigrizkov za hujšanje je precejšen izziv. Zato vam razkrivamo vse o tem čudežnem oreščku, ki obljublja, da nas bo v tem hladnejšem obdobju ohranilo v dobri kondiciji in 100-odstotno zaščitilo.
Prednosti mandljev
Vsi poznamo najbolj laskavo lastnost mandljev, vendar so mandlji veliko več kot zgolj odličen prigrizek, ko nas napade lakota. Uživanje mandljev, ko se počutite lačni, je odlična ideja, saj vam dajo takojšen občutek sitosti in preprečijo hude napade lakote čez dan. Zaradi visoke vsebnosti magnezija in beljakovin so tudi močan energijski spodbujevalec. Vsebujejo veliko kalija, magnezija, železa, kalcija in vlaknin. Oboje je nujno potrebno za človeško telo. Pomanjkanje teh mineralov lahko povzroči krhkost kosti, nizko krvno sliko in premalo energije.
Mandlji so dober vir mineralov cinka, magnezija in kalija ter izjemno bogati z antioksidanti in vitaminom E, ki podpirajo možgane, srce in ožilje ter dihalni sistem. Znano je tudi, da naj bi vsakodnevno uživanje mandljev zmanjšalo raven holesterola in učinkovito zmanjšalo tveganje za bolezni srca. Poleg tega je znano, da so mandlji bogati z mononenasičenimi maščobnimi kislinami, kot sta oleinska kislina in palmitoleinska kislina, ki znižujejo holesterol. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin pomagajo ohranjati normalno raven sladkorja v krvi.
Imajo tudi visoko koncentracijo antioksidantov, zato se borijo proti staranju celic in nastanku nekaterih vrst raka. Poleg tega izboljšujejo odzivnost naših kognitivnih funkcij in so izjemno koristne za možgane. Mandlji, bogati z minerali in elementi v sledovih, kot je cink, pomagajo ohranjati zdrave nevrone.
Mandlji vsebujejo nešteto hranilnih snovi in koristi za zdravje, znano pa je tudi, da spodbujajo hujšanje. Ti oreščki vsebujejo veliko kalorij, vendar lahko, če jih uživamo v pravi količini, naredijo čudeže z dodatnimi oblinami na telesu.
Kako nam mandlji pomagajo pri hujšanju?
Mandlji so polni beljakovin, ki pomagajo pri razvoju mišične mase. Vsebujejo tudi zdrave maščobe, ki pomagajo ohranjati in zmanjševati skupni indeks telesne mase, zaradi česar izgubite težo v trebušnem predelu.
Najboljši način za uživanje mandljev je, da jih uživate kot prigrizek; nekaj mandljev zapakirajte v vrečko z zadrgo in jih imejte s seboj, kamor koli greste, in kadar koli začutite lakoto, jih samo grizljajte! Jejte jih surove z lupino, saj so v primerjavi s soljenimi ali praženimi bolj zdravi, poleg tega pa imajo veliko antioksidantov, ki bodo poskrbeli za vaše zdravje, saj zdravijo vaše telo od znotraj!
Preverite ključne lastnosti mandljev in zakaj so odlično živilo pri izgubi odvečnih kilogramov:
1. Visoka vsebnost vlaknin
Mandljeva lupina vsebuje veliko prehranskih vlaknin, ki pripomorejo k pravilni prebavi hrane in zdravemu gibanju črevesja. Neprebavljena hrana običajno povzroča zakisanost, napihnjenost itd. Poleg tega vlaknine poskrbijo tudi za to, da je vaš trebuh dlje časa poln. Nutricionisti predlagajo namakanje mandljev v vodi, da se odstranijo antiencimi, kar izboljša njihovo hranilno vrednost. Antiencimi namreč preprečujejo prebavo različnih mineralov, zaradi česar jih na koncu lahko primanjkuje.
2. Visoka vsebnost beljakovin
Če želite mandlje uporabiti za hujšanje, jih dodajte v vsakodnevno prehrano. Mandlji imajo visoko vsebnost beljakovin, ki pomagajo pri razvoju puste mišične mase. Poleg tega mononenasičene maščobe ohranjajo in zmanjšujejo naš indeks telesne mase (ITM). Pravijo, da so usmerjeni proti maščobam, ki se shranjujejo v trebušnem predelu, in tako zmanjšujejo trebušno maščobo.
3. Prigrizek z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Ogljikovi hidrati naj bi predstavljali le 15 odstotkov vseh hranilnih snovi vsakega mandlja, kar pomeni, da je morda idealen za tiste, ki se držijo diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Večina zdravstvenih strokovnjakov meni, da lahko z izbiro diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki vključuje živila z visoko vsebnostjo mononenasičenih maščob, zmanjšamo količino trebušne maščobe, kar še dodatno zmanjša tveganje za razvoj srčnih bolezni.