Odlična za diabetike, znižuje holesterol in pomaga pri hujšanju.
Okra je izjemno zdrava rastlina, ki jo gojijo v Afriki, delih ZDA, Indiji, Braziliji, a v naši kulinariki je pogosto po krivici zapostavljena. Videti je kot paprika in jo lahko uživamo svežo, posušeno, konzervirano ali kuhano. Lahko jo dušite ali pečete.
Ne spreglejte:
- Kaj počnejo drugače? To so 4 prehranske navade, ki so skupne najdlje živečim ljudem
- 20-letnica pojedla tiramisu in umrla: kaj se je zares zgodilo?
- Koliko gibanja na dan je potrebnega, da izničite učinke celodnevnega sedenja? Strokovnjaki navajajo točne številke in to je manj, kot si morda mislite
Ta rastlina je izjemno bogata z minerali, kot so magnezij, kalcij in kalij, vsebuje pa tudi vlaknine in vitamine A, B6, B9, C in K1. Vsebuje antioksidante in beljakovine. Nima maščobe, ena skodelica okra pa vsebuje približno 138 kJ (33 kcal).
Okra ima številne koristi za zdravje
Pomaga proti sladkorni bolezni
Študije, izvedene na miših, so pokazale, da uživanje okre pomaga znižati raven sladkorja v krvi. Znanstveniki domnevajo, da okra zmanjša absorpcijo sladkorja v prebavnem traktu, kar vodi do stabilnejše ravni sladkorja v krvi.
Znižuje raven holesterola
Okra vsebuje gosto želatinasto snov, imenovano sluz, ki se lahko med prebavo veže na holesterol in povzroči, da se izloči z blatom, namesto da bi se absorbiral v vaše telo.
Pomaga pri hujšanju
Nekatere raziskave kažejo, da lahko okra pomaga tudi pri hitrem hujšanju, najdemo pa jo na jedilniku različnih redukcijskih diet.
Mednarodna raziskava iz leta 2016 je razkrila, da vlaknine v okri izboljšajo absorpcijo hrane v debelem črevesu, spodbujajo peristaltiko in preprečujejo zaprtje. Vlaknine vam tudi pomagajo, da se dlje časa počutite siti.
Preberite še: 5 načinov, kako rešiti dolgočasno razmerje (preden je prepozno)
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić