Nutricionistka razkriva: skrite nevarnosti 6 priljubljenih živil, ki jih številni vsakodnevno jedo

31. 10. 2024
Deli
Potrošniki se pogosto ne zavedamo nekaterih skritih nevarnosti živil, ki jih pogosto uživamo. (foto: Instagram @xeniabelskaya (Posnetek zaslona))
Instagram @xeniabelskaya (Posnetek zaslona)

Potrošniki se pogosto ne zavedamo nekaterih skritih nevarnosti živil, ki jih pogosto uživamo. 

Številna tovrstna živila so sicer prisotna na trgovskih policah in oglaševana kot zdravju prijazna. Nutricionistka Kayla Daniels je za spletni portal Daily Mail razkrila nekaj živil, za katera morda mislimo, da so zdrava, toda v resnici so polna aditivov in predelanih sestavin, ki so škodljiva.  

Ne spreglejte:

Nekaj priljubljenih živil, ki so v resnici polna nevarnosti za zdravje

1. Beljakovinski pudingi  

Čeprav so beljakovinski pudingi poznani po tem, da pomagajo graditi mišice, Danielsova opozarja, da je med mnogimi tovrstnimi živili najti vsebnosti kot so zgoščevalci, umetni dodatki in sladila, ki izboljšujejo okus in teksturo. Pogosto uživanje takšne hrane lahko privede do inzulinske rezistence, slednje pa poveča nevarnost za nastanek kroničnih bolezni kot je diabetes.  

2. Rastlinsko mleko  

Rastlinsko mleko se večkrat oglašuje kot bolj zdrava alternativa kravjemu, toda ali je res bolj zdravo? Nutricionistka poudarja, da veliko rastlinskih vrst mleka vsebuje predelane sestavine, med katerimi so rafinirana olja in zgoščevalci v večjih količinah kot bi morda verjeli. Tovrstni dodatki na zdravje ne vplivajo blagodejno, če so prepogosto na jedilniku.  

Različne vrste rastlinskega mleka v kozarcih.
Profimedia

3. Proteinske ploščice  

Tudi za proteinske ploščice velja podobna zgodba. Kljub tem, da se oglašujejo kot zdrava alternativa čokoladi, so pogosto polne umetnih sladil, ki so še slabša. Ta sladila namreč povečujejo željo po sladkem in motijo delovanje črevesja, telo pa se ob tem težje bori proti morebitnim virusom in boleznim. Ena izmed spornih sestavin proteinskih ploščic je večkrat tudi palmovo olje, ki je polno nasičenih maščob, ki povečujejo tveganje za srčne bolezni in visok holesterol.  

4. Beli kruh masovne proizvodnje  

Beli kruh se večkrat znajde pod vprašajem, še zlasti, če je masovne proizvodnje. V tem primeru ima veliko več sestavin kot domač kruh, ki na primer vsebuje le kvas, sol, moko in vodo. Poleg cele palete vprašljivih sestavin, ki so prisotne v belem kruhu iz masovne proizvodnje, velja omeniti tudi rafinirano moko, ki ima precej manj hranilnih snovi, kar vpliva tudi na zdravje prebave.  

5. Beljakovinski napitki  

Beljakovinski napitki so še zlasti priljubljeni med ljudmi, ki nimajo časa za pripravo hrane ali med tistimi, ki želijo shujšati. Četudi so na prvi pogled praktična možnost, Danielsova opozarja, da so polni dodatkov in zgoščevalcev, kar škoduje zdravju črevesja in dolgoročno lahko negativno vpliva tudi na splošno zdravje.  

Moški pije proteinski napitek.
Profimedia

6. Instant rezanci  

Kot zadnjo med priljubljenimi živili, ki niso tako zdrava kot se večkrat propagira, Danielsova izpostavlja še instant rezance. Zanje pravi, da vsebujejo velike količine natrija, ki v prekomerni količini lahko pripomore k zvišanju krvnega tlaka, povečanju tveganja za srčne bolezni in možgansko kap. Ob tem še dodaja, da klub temu, da so živila, ki jih je izpostavila, praktična, ne posegajte po njih prepogosto, temveč raje izbirajte bolj naravne in manj predelane alternative. 

Vir: n1info.hr

Maščobe niso vedno slabe in škodljive za holesterol: nutricionistka razkriva 5 vrst, ki ga celo znižujejo

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?