Uravnotežena prehrana pri splošnemu zdravju velja za eno izmed poglavitnih.
Uživanje prehrane, ki je bogata z antioksidanti, vitamini in minerali, ne prispeva le k dobremu počutju, temveč lahko poleg redne aktivnosti in skrbi za svoje zdravje, pripomore tudi k zmanjšanju tveganja za nekatere bolezni, med katerimi je rak. V nadaljevanju predstavljamo nekaj živil, ki jih je smiselno vključiti v prehrano, saj zmanjšujejo tveganje za nastanek raka.
Ne spreglejte:
- Zaskrbljujoče: to se zgodi s telesom, če zaspite pred televizijo (pojasnjuje strokovnjak za spanje)
- Slastna in koristna! To je juha, ki vam bo pomagala pri hujšanju
- 12 živil, ki vsebujejo veliko kolagena
Zdrava živila, ki dokazano zmanjšujejo tveganje za nastanek raka:
1. Jagodičevje
Jagodičevje pripomore k zmanjšanju tveganja zoper rakava obolenja med drugim tudi zaradi vsebnosti antioksidantov, vitaminov in bioflavonoidov, ki telesu pomagajo pri povečanju sposobnosti, da se upre delovanju prostih radikalov.
Ker so jagode, borovnice, robide in maline polne rastlinskih spojin, znanih kot fitokemikalije, lahko v povezavi z drugimi hranili in črevesnimi bakterijami, ščitijo pred boleznimi kot je rak.
2. Brokoli
Na seznamu živil, ki so povezana z zmanjšanim tveganjem za raka so tudi brokoli in podobna zelenjava, kot so cvetača, zelje in brstični ohrovt. Razlog se nahaja v vsebnosti molekule, ki je skupna vsem, toda brokoli je vsebuje največ. To je sulforafank, ki pomaga zavirati različne oblike raka. Prav tako imata po raziskavah sodeč brokoli in brstični ohrovt, ki sta med drugim tudi polna koristih hranil za zdravje, tudi sposobnost zaviranja tumorjev.
3. Paradižnik
Paradižnik, še zlasti kuhan, je prav tako dobra izbira za zaščito pred rakavimi obolenji. Slednje se pripisuje večji količini likopena – karotenoida, ki je odgovoren tudi za rdečo barvo paradižnika. Tovrstnega hranila je bistveno več kot v svežem paradižniku v paradižnikovi omaki, zato si ga ni odveč večkrat privoščiti v kombinaciji z zdravimi maščobami kot so avokado, oreščki ali olivno olje, da se v telesu lahko še bolje absorbira.
4. Stročnice
Stročnice, med katere sodijo fižol, grah, čičerika in leča, sodijo med superživila, ki so prava beljakovinska bomba. Prav tako so bogata z netopnimi vlakninami, ki pomagajo pri prebavi in zdravem črevesju. Raziskave pa kažejo tudi na to, da uživanje hrane, ki je bogata z vlakninami, zmanjša tveganje za raka debelega črevesa.
Poročilo, objavljeno leta 2020 v The Journal of Nutrition, reviji American Dietetic Association, razkriva, da strokovnjaki priporočajo dieto, ki zagotavlja vsaj 30 gramov vlaknin dnevno ter pet ali več obrokov tekom dneva, ki vključujejo zelenjavo, sadje, polnozrnate izdelke in stročnice.
5. Polnozrnata žita
Polnozrnata žita, kot med katerimi je oves, so polna vlaknin, antioksidantov in fitoestrogenov, ki imajo številne zdravstvene koristi, med drugim ščitijo pred rakom. Skleda ovsenih kosmičev na dan lahko zaščiti pred rakom debelega črevesa.
Če niste med ljubitelji ovsenih kosmičev, imamo za vas dobro novico, da imajo podobne lastnosti tudi druga polnozrnata žita, med katerimi so rjavi riž, ječmen, koruza, kvinoja in kuskus.
Vir: zena.net.hr
- Preberite še: Kako se pobrati po travmatičnem dogodku? Strokovnjaki osupnili: pomaga lahko ta računalniška igrica!
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del