S TEMI triki boste prepričali svoje možgane, da VZLJUBIJO VADBO (nasveti strokovnjakov)

S TEMI triki boste prepričali svoje možgane, da VZLJUBIJO VADBO (nasveti strokovnjakov) (foto: Profimedia) Profimedia
20. 5. 2022

Se tudi vi nikakor ne morete pripraviti do tega, da bi se lotili vadbe? Preverite enostavne psihološke trike, kako svoje možgane prepričati, da vzljubijo vadbo.

Ali veste, kako vadba vpliva na vaše duševno zdravje? "Ljudje, ki tečejo 20 do 30 minut na dan, pravijo, da se njihovo razpoloženje izboljša kratkoročno in dolgoročno," je povedala dr. Samantha Boardman, psihiatrinja. Pred kratkim se je kot gostja pojavila v podcastu Mindbodygreen, kjer je med drugim razkrila tudi nekaj trikov, kako svoje možgane prepričati, da vzljubijo vadbo.

Superge pustite pri vratih

Ne zanemarite moči podzavestnega sporočanja. Če želite iti na tek, pustite superge prejšnji večer pri vratih, spakirajte svojo telovadno torbo, morda nosite športni nedrček ​​tisti dan, ko nameravate iti v telovadnico. Športno opremo tako ne boste več povezovali z naporno vadbo, temveč vam bo predstavljala popolnoma običajen del vsakdana.

V vadbo vključite prijetne stvari

Samantha je omenila študijo iz leta 2014, v kateri so raziskovalci udeležencem dali avdioknjige, ki so jih slednji želeli poslušati. Vendar pogoj je bil, da jih lahko poslušajo samo med vadbo. Udeleženci so se zaradi tega pogosteje udeležili vadbe, kakor sicer. Poiščite nekaj, kar vam je všeč in si to omogočite samo in izključno med vadbo; poslušanje podcastov, glasbe, najljubši prigrizek po vadbi... Je pa res pomembno, da si to omogočite res samo med vadbo. Tako boste gibanje hitro videli kot nagrado oziroma nekaj dobrega.

Zagotovite si družbo

Dr. Boardman je omenila še eno študijo iz leta 2015, ki je pokazala, da so ljudje, ki so telovadili v družbi, imeli več volje in motivacije, hkrati pa so pri vadbi bili bolj redni. Na vadbo torej povabite svoje prijatelje, ali pa se odpravite v telovadnico in spoznajte nove ljudi, s katerimi se lahko skupaj podpirate.

Bodite pripravljeni na spremembe v načrtu

Organizacija in urniki vam lahko pomagajo, da si bolje razporedite čas v dnevu, toda včasih se vam ravno to lahko maščuje. Če si denimo zadate cilj, da boste telovadili ob 16:00, nato pa ta ura mina, imate (podzavestno) občutek, da vam je spodletelo in izgubite motivacijo. "Pomembno je, da imate načrt, a bodite pripravljeni na morebitne spremembe; morda boste mogli vadbo zamakniti za 15 ali 20 minut, morda bo vadba krajša, kot ste si zamislili. Bodite prizanesljivi in nežni do sebe," je dodala Samantha.