Tek

Maraton in srčni infarkt: Kakšna je povezava in kaj je treba upoštevati med tekom na dolge razdalje?

22. 11. 2023
Deli
Kako sta povezana tek in zdravje srca? (foto: Profimedia)
Profimedia

Tek velja za vadbo, ki je zdrava za srce, a če se ga ne lotimo pravilno, lahko pripelje do resnih težav. Preverite, kaj morate storiti, da bi se izognili morebitnim zapletom. 

Splet je zajela tragična novica: v Indiji med tekom polmaratona umrl 51-letni Asheesh Kumar Garg. Moški je doživel srčni infarkt, ko je bil le 50 metrov oddaljen od ciljne črte. Tamkajšnje medicinsko osebje ga je takoj pričelo z oživljanjem in rodilo se je upanje, da bo tekač preživel, a je po premestitvi v bližnjo bolnišnico doživel ponovni infarkt in umrl.

Srčni infarkti v telovadnicah, na koncertih in celo med vožnjo so v zadnjih letih v porastu, zaradi česar so mnogi previdni, sploh pri fizično intenzivnejših aktivnostih.

Tek v splošnem velja za vadbo, ki je zdrava za srce. Kardiologi opozarjajo, da je možnost infarkta med tekom minimalna, vendar je vseeno potrebna previdnost - še posebej, če gre za tek na dolge razdalje.

Zakaj je prišlo do srčnega zastoja?

Kardiolog dr. Neeraj Janin je za portal hindustantimes.com pojasnil, da bi smrt tekača lahko povzročili različni dejavniki in da bi morali poznati natančne okoliščine, da bi lahko določili vzrok.

"Pomembno je poudariti, da je tek na splošno varna in zdrava dejavnost, vendar se morajo posamezniki zavedati svojega osebnega zdravstvenega stanja in sprejeti ustrezne previdnostne ukrepe. Če oseba opazi spremembo zdravstvenega stanja med tekom, naj poišče zdravniško pomoč," ob tem dodaja.

Strokovnjak je navedel nekaj možnih razlogov zakaj lahko med tekom pride do smrti:

 • Težave s srcem in ožiljem: Med tekom ali po njem se lahko pojavijo nenadni srčni dogodki, kot sta srčni infarkt ali aritmija, zlasti pri posameznikih z nediagnosticiranimi boleznimi srca ali družinsko anamnezo bolezni srca.
 • Bolezni, povezane z vročino: Pregrevanje, toplotna izčrpanost ali vročinski udar so lahko smrtno nevarni, zlasti pri teku v izjemno vročih in vlažnih razmerah brez ustreznih strategij hidracije in hlajenja.
 • Hiponatriemija: Gre za stanje, pri katerem postane raven natrija v krvi nevarno nizka zaradi čezmernega vnosa tekočine. To je lahko nevarno za tekače, ki med tekmo zaužijejo velike količine vode, ne da bi nadomestili izgubljene elektrolite.
 • Dehidracija: Huda dehidracija lahko povzroči različne zaplete, ki so lahko usodni, če jih ne obravnavamo.
 • Izčrpanost: Pretirano intenzivna vadba, še posebej brez ustreznega treninga, lahko povzroči izčrpanost in v hujših primerih odpoved organov.
 • Poslabšanje osnovnega zdravstvenega stanja: Posamezniki z že obstoječimi zdravstvenimi težavami, kot so astma, sladkorna bolezen ali nekatere težave z mišično-skeletnim sistemom, so lahko ogroženi, če med tekom vadbe ne prilagodijo svojemu stanju.
 • Nesreče in poškodbe: med tekom po neravnem terenu ali na prometnih območjih so lahko tekači izpostavljeni tveganju padcev, trkov ali nesreč.
 • Neznana zdravstvena stanja: V nekaterih primerih imajo lahko tekači nediagnosticirane zdravstvene težave, ki se nenadoma pokažejo med tekom, kot je počena anevrizma ali huda alergijska reakcija.
Profimedia

Kako tek narediti varen?

"Številni dejavniki, vključno z utrujenostjo, čustvenim stresom, dehidracijo in vročinskim udarom, lahko pomembno prispevajo k srčnemu infarktu in so lahko možen razlog za zdravstvene zaplete pri maratoncih," pojasnjuje dr. Sanjat Chiwane, direktor kardiologije v bolnišnici Max Gurgaon.

Ob tem dr. Chiwane deli nekaj nasvetov, ki jih moramo upoštevati, preden se odpravimo na tek:

 • Bodite pozorni na svoje telo: Telo vam bo med tekom dalo indikacije in namige. Če med vadbo ali treningom občutite omotičnost, nelagodje v zgornjem delu telesa, zasoplost ali bolečine v prsih, se posvetujte z zdravnikom.
 • Preglejte družinsko anamnezo: Če je v vaši družini prišlo do kakršnih koli nepričakovanih smrti ali srčnih zapletov, se o tem pozanimajte. Družinsko anamnezo delite tudi s svojim zdravnikom, ki vas bo po potrebi napotil na preventivne preiskave.
 • Poskrbite za zdravo raven holesterola: Pomembno je, da tudi vaše ožilje ostane zdravo, zato redno preverjajte in uravnavajte raven holesterola.
 • Zagotovite si ogrevanje in ohlajanje: Pred tekom se pravilno ogrejte in ohladite na koncu. To spodbuja regeneracijo in pripravi vaše telo na fizične obremenitve.
 • Posvetujte se s svojim zdravnikom: Preden začnete s kakršnim koli tekom na dolge razdalje, se posvetujte z zdravnikom, še posebej, če imate že obstoječe bolezni srca ali dejavnike tveganja za bolezni srca.
 • Postopoma gradite telesno pripravljenost: Če ste šele začeli teči, začnite s krajšimi razdaljami in postopoma povečujte svojo razdaljo.
 • Ostanite hidrirani: Dehidracija lahko dodatno obremeni srce, zato poskrbite, da boste pred, med in po teku popili dovolj vode, zlasti v vročih ali vlažnih dneh.
 • Bodite pozorni na srčni utrip: Spremljajte srčni utrip med tekom. Uporabite lahko merilnik srčnega utripa, ki vam pomaga ostati v ciljnem območju srčnega utripa. To vam lahko pomaga preprečiti pretirano intenziven trening.
 • Spoštujte svoje meje: Poslušajte svoje telo. Če občutite bolečino v prsnem košu, omotico, težko dihanje ali druge neobičajne simptome, nehajte teči in takoj poiščite zdravniško pomoč.
 • Zagotovite si celostni trening: V svojo rutino vključite druge oblike vadbe, kot so vaje za moč in vaje za mobilnost. To lahko pomaga izboljšati splošno telesno pripravljenost in zmanjša tveganje za poškodbe zaradi preobremenitve.
 • Poskrbite za ustrezno prehrano: Ohranjanje zdrave prehrane, bogate s sadjem, zelenjavo, polnozrnatimi živili in pustimi beljakovinami, lahko podpira vaše zdravje srca in ožilja. Omejite vnos nasičenih in trans maščob, natrija in dodanih sladkorjev.
 • Ne pozabite na ustrezen počitek: Poskrbite, da boste dovolj spali in dovolili telesu, da si opomore po teku. Spanje je bistveno za splošno zdravje, vključno z zdravjem srca.
 • Izogibajte se teku v ekstremnih pogojih: Tek v izjemno vročem ali mrzlem vremenu lahko obremeni vaš srčno-žilni sistem. Bodite previdni in temu prilagodite svoj urnik vadbe.
 • Nosite primerno opremo: Investirajte v kakovostne tekaške copate, ki nudijo ustrezno podporo in blaženje. Oblecite se v oblačila, ki odvajajo vlago, da preprečite pregrevanje in odrgnine.
 • Bodite pozorni na svojo okolico: Opazujte okolje, v katerem tečete. Pazite na promet, neraven teren in druge možne nevarnosti.

Ključno je, da tek prilagodite sebi, svoji pripravljenosti, zdravstvenemu stanju, zmožnostim in željam. Le tako bo ta aktivnost maksimalno varna, zabavna in udobna.

Vir: hindustantimes.com

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ