Kakšne so negativne in pozitivne strani prigrizkov? Bi jih morali načrtovati?

Kaj si običajno privoščite za prigrizek? Poglejmo, kakšne so pozitivne in negativne strani prigrizkov in kako vplivajo na vašo prehrano. 

Kakšne so negativne in pozitivne strani prigrizkov? Bi jih morali načrtovati? (foto: Profimedia) Profimedia

Ste eden od tistih, ki imajo prigrizke pri roki ves čas ali pojeste le 3 glavne obroke? No, obstaja nekaj dobrih in nekaj slabih strani prigrizkov, vsekakor pa lahko močno vplivajo na vaš življenjski slog. 

Vse je odvisno od tega, ali boste dovolili, da prigrizki uničujejo ali izboljšajo vašo prehrano. 

Dobre posledice prigrizkov: 
  • So dober vir energije, če med glavnimi obroki mine več ur in upadejo ravni glukoze. 

  • Pomagajo uravnati lakoto, da se pri naslednjem obroku ne prenajedate. 

  • Zagotovite si hranljive snovi, kot so vitamini, minerali, antioksidanti ... če izberete prave prigrizke. 

  • Poskrbijo, da niste lačni tudi na dni, ko zaradi hitenja in opravkov nimate časa za večje obroke. 
Slabe posledice prigrizkov:
  • Neželena odvečna teža, če so porcije prigrizkov prevelike, ali si jih privoščite preveč pogosto. 

  • Lahko zmanjšajo apetit, zato pojeste manj ob glavnem obroku in se prikrajšate za hranila, ki bi jih z njim dobili. 

  • Prigrizki, ki so polni sladkorja, soli in umetnih snovi, lahko spremenijo vaš način prehranjevanja na slabše in povečajo tveganje za nekatere bolezni, kot je debelost, diabetes in druge. 

Izberite pametno

Kot načrtujete glavne obroke, lahko načrtujete tudi prigrizke. Tako boste lahko izbrali zdrave možnosti, ki vam ne bodo pridelale maščobnih obročkov in drugih negativnih posledic. 

Kako načrtujete prigrizke? 

KDAJ? 

Skušajte ugotoviti, kdaj običajno postanete lačni in si zaželite prigrizka. Naj to ne bo tik pred obrokom. Hkrati boste ugotovili, ali pojeste dovolj hranljive obroke (če ste lačni takoj po zajtrku, očitno obrokom manjka nekaj hranil, ki vas nasitijo). 

ZAKAJ?

Vprašajte se, zakaj jeste prigrizke. Ste dejansko lačni, ali jeste iz dolgčasa in navade? Pogosto sta kriva druga dva razloga. 

KAJ? 

Že v naprej se odločite, kaj boste jedli, da ne pokvarite vašega jedilnika. Izberite kaj hranljivega, kar ne bo vsebovalo preveč sladkorja in predelanih živil. Imamo idejo za odličen prigrizek, ki si ga lahko privoščite doma ali na poti. 

Ste že preizkusili Boom Box hrustljave ovsene piškoteNa voljo imate družinsko večje pakiranje, ko bo lakota zares huda in manjše pakiranje, ki ga lahko pospravite v žep ali torbo. Za vsak okus se bo našlo nekaj! Izbirajte med okusi: brusnica, kakav, kokos in navadnimi ovsenimi piškoti.

Ko si zaželite toplega obroka pa s seboj vzemite Boom Box ovseno kašo. Ne skrbite, tudi ta je na voljo v večjem in manjšem pakiranju za en obrok. 😉 Kateri okus je vaš najljubši: lešnik in čokolada, malina in vanilija, kokos in čokolada, gozdni sadeži in mandlji? Zmešajte jih z ovsenimi napitki

Boom Box

In ne skrbite, Boom Box ovsene kaše in drugi izdelki so zdrav prigrizek, saj ne vsebujejo dodanega sladkorja, so bogat vir vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov ter popolnoma veganski.