8 presenetljivih stvari, ki jih o sončni zaščiti niste vedeli

8 presenetljivih stvari, ki jih o sončni zaščiti niste vedeli (foto: Profimedia) Profimedia
12. 6. 2017

Ko pripravljate prtljago za dopust na morju, pomislite tudi na sončno zaščito? Se v kovčku znajdejo sončna krema, klobuk, majica, ki odbija sončne žarke? Ali prisegate na naravno zaščito, ki naj bi jo nudil rjav ten kože? Preverite, česa o zaščiti še neveste, a bi vsekakor morali.

1. Dobra sončna krema je najboljši izdelek proti staranju kože, ki ga lahko kupite. Obnese se bolje od dragih serumov in drugih posebnih krem. Vendar bi jo morali nositi skozi celo leto, ne le na tropskih poletnih počitnicah. Škodljivim sončnim žarkom ste izpostavljeni celo med vožnjo.

2. Z zmanjšanjem vnetij in prostih radikalov sončna zaščita izboljšuje kronična stanja kot sta rdečica in občutljivost. Dosledna zaščita lahko izboljša videz kože, ki je nagnjena k nastanku aken. Pomaga celo pri temnih madežih, ki se razvijejo po nastanku mozolja. Izberite primerno kremo z visokim zaščitnim faktorjem, ki in ne maši por.

3. Nekateri so še vedno prepričani, da se s temnejšim tenom kože zmanjša tveganje za opekline. Resnica je, da »zdrav ten kože« ne obstaja. Obarvan pigment nudi zelo malo zaščite, poleg tega je vsaka sprememba barve kože zaradi sončenja znak poškodbe.

4. Obarvana sončna krema nudi boljšo zaščito kot navadna obarvana krema ali puder. Telo jo dobro absorbira, zato jo lahko nanesete v večjih količinah. Če ne najdete odtenka, ki vam ustreza, zmešajte svojega. V navadno sončno kremo dodajte nekaj kapljic pudra in prekrijte obraz. Videz bo zelo naraven a dovolj močen, da prikrije problematična mesta.

5. Zelo malo ljudi nase nanese dovolj kreme, da dobi toliko zaščite, kot je zagotovljena na embalaži. Tanka plast zaščitnega faktorja 30 v resnici nudi le zaščito med faktorjema 7 in 15. To je razlog, da nekateri strokovnjaki priporočajo faktor 50.

6. Senčniki niso nadomestilo za sončno kremo. Pravilno nanešena sončna krema nudi celo boljšo zaščito kot ležanje pod dežnikom. Za opekline v senci senčnika je krivo tudi odbijanje svetlobe od peska, morja in drugih površin.

7. Kape s ščitnikom so oblikovane tako, da preprečujejo bleščanje. Ne ščitijo celega obraza, zato so klobuki veliko boljša izbira, ko se odpravljate na plažo. Senco mečejo tudi na nos in rob obraza, kjer se pogosto (tudi zaradi nepravilnega nanosa kreme) pojavijo znaki kožnih bolezni. Najboljši so gosto tkani in imajo vsaj 10 centimetrski rob.

8. Navadna bela majica je enaka zaščiti najnižjega faktorja sončne kreme. Zaščita se zmanjša, če se prepotite ali plavate. Če se želite zaščitit z majico, izberite takšno, ki nudi zaščito proti ultravijolični svetlobi. Te odbijejo približno 98% svetlobe.

Preberite tudi: