Rak dojk: kako vem, ali sem ogrožena?

Rak dojk: kako vem, ali sem ogrožena? (foto: FOTO: Unsplash) FOTO: Unsplash
28. 10. 2019 Promocijsko sporočilo

Rak dojk je v razvitem svetu najpogostejši rak pri ženskah. Žal podobno velja tudi za Slovenijo. Pri nas vsako leto za njim zboli skoraj 1300 žensk, skoraj 400 jih umre. Spodbudna novica je, da je možnost ozdravitve velika, če je rak pravočasno odkrit. Zato bodimo pripravljene in poskrbimo za svoje zdravje. Pri ozaveščanju nam vsako leto na pomoč priskočijo tudi številne akcije v okviru Rožnatega oktobra.

Rak dojk ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi 1 do 2 odstotka moških, kljub vsemu torej prevladujejo ženske. Kdo bo zbolel določajo in sovplivajo različni dejavniki iz okolja, način življenja in dedna nagnjenost. Pomembni dejavniki tveganja so tako spol (rak dojk je predvsem bolezen žensk), starost (75% žensk je ob diagnozi starejših od 50 let), zemljepisna lega, zgodnja prva menstruacija, pozna mena (bolj ogrožene so ženske, ki so izgubile menstruacijo po 50. letu), starost več kot 30 let po prvem porodu, jemanje kontracepcije, hormonsko nadomestno zdravljenje (po več letih jemanja), nezdrav življenjski slog, dednost itn.

Z namenom opozarjanja in informiranja o pomenu pravočasnega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja ter nudenja podpore vsem, ki se jih je bolezen že dotaknila, pa v boju proti raku dojk vsako leto obeležujemo tudi mednarodni mesec boja proti raku dojk t.i. Roza oktober. V tem mesecu v številnih državah, tudi v Sloveniji, potekajo različne aktivnosti o pomenu preventivnega delovanja.

Redno samopregledovanje lahko prepreči najhujše

Kljub temu, da je rak dojk zelo pogost rak, pa je možnost ozdravitve velika, če je odkrit pravočasno. Pri tem ima pomembno vlogo mamografija (preiskava za zgodnje odkrivanje raka), ki raka lahko odkrije, ko je še netipen. Ključno vlogo pa igra tudi ženska sama, saj veliko zatrdlin odkrijejo ženske same s samopregledovanjem. Redno samopregledovanje bi morala biti rutina vsake ženske od mladosti do menopavze - reden pregled vsaki deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu.

Ženske z običajnim tveganjem (ženske, ki nimajo nobenega od pomembnejših dejavnikov tveganja), pa so pri nas vključene tudi v presejalni program DORA za zgodnje odkrivanje raka dojk. Ob svojem 50. letu starosti so prvič vabljene na presejalno mamografijo in nato vsaki dve leti do 69. leta starosti.

Kako pravilno pregledamo dojke?

Pri samopregledovanju je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje. Pri morebitnih spremembah pa se takoj posvetovati z zdravnikom.

Postopek samopregleda: postavite se pred ogledalo, roki sta sproščeni ob telesu. Bodite pozorni na prej opisane spremembe dojk in bradavic. Roki položite na boke in se rahlo izprsite. Znova si oglejte dojki in bradavici. Dvignte roki nad glavo in sklenite dlani. Še v tem položaju se prepričajte, da ni vidnih sprememb. Nato dvignite desno roko. Z levo roko natančno pretipajte vso desno dojko v smeri urinega kazalca in z vseh robov proti bradavici. Dvignite levo roko in postopek ponovite na levi dojki. Potem se nagnite naprej in z desno roko podprite desno dojko. S krožnimi gibi leve roke natančno pretipajte dojko. Postopek ponovite s podprto levo dojko. Pretipajte še bradavici, in sicer tako, da s palcem in sredincem nežno stisnete vsako bradavico in preverite, da ni izcedka. Za konec se nagnite še naprej, spustite levo roko in pretipajte levo pazduho z desno roko. Najprej s stisnjenimi prsti in nato še z razprtimi. Preglejte še desno pazduho. Potem samopregled končajte še leže: desno ramo podložite z vzglavnikom in dvignite desno roko nad glavo. Z iztegnjenimi in stisnjenimi prsti leve roke s krožnimi gibi pretipajte desno dojko. Vzglavnik premaknite pod levo ramo in pregled ponovite na levi dojki. (vir: www.europadonna.si)

Del preventive je tudi zdrav življenjski slog

Za svoje zdravje zelo veliko lahko naredimo z zdravim načinom življenja. Eden izmed ključnih korakov je opustitev nezdravih razvad (nezdrava prehrana, uživanje alkohola, kajenje itn.), vendar pa to ni dovolj. Poskrbeti je potrebno za redno zdravo prehrano in primerno telesno težo, redno gibanje, ohranjanje pozitivnega odnosa do življenja in skrb za dobro počutje, paziti je treba, da ne pridemo v stik z rakotvornimi kemikalijami itn.

Kaj še lahko naredimo?

Poskrbite na najboljše zdravstveno zavarovanje, ki vam bo omogočilo enostaven in hiter dostop do zdravstvenih storitev. Zavarovalnica Sava nudi dodatno zdravstveno zavarovanje s številnimi ugodnostmi. Z zdravstvenim zavarovanjem vam v primeru novo nastale bolezni, stanja ali poškodbe, za katero ste v času jamstva pridobili zdravniško napotilo, omogočijo enostavnejši in hitrejši dostop do zdravstvenih specialističnih storitev ali asistenčnih storitev ter zdravljenja brez čakalnega roka. 

VIR: www.europadonna.si in www.roza-oktober.si