Dnevna rutina za več zdravja

20. 12. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Kadar se počutite dobro v svoji koži, je življenje lahko precej zabavno. Ko imate dovolj energije, strumno korakate skozi življenje, izžarevate samozavest in radost, ne glede na to, kam pridete ali s kom se pogovarjate in družite.

Ne glede na to, kako se počutite v tem trenutku, povemo vam, da je bolj kot kdajkoli zlahka doseči stanje popolnega zdravja in sreče.Nedavna raziskava med drugim kaže na novo komponento doseganja optimalnega zdravja – in lahko je tako preprosto kot vsakdanje gojenje vaših črevesnih mikrobov.

Kaj ima z vašim dobrim počutjem opraviti zdravje vašega črevesja?

Tudi ko ni doma nikogar, niste nikoli zares sami. V naših telesih namreč živi aktivna skupnost bilijonov bakterij, znanih pod imenom mikrobiomi. Velik del vaših lastnih mikrobiomov prebiva v vašem prebavnem traktu, kjer je tudi večinski del vašega imunskega sistema.
V nasprotju s splošnim prepričanjem, da so vse bakterije slabe za nas, je v idealnem razmerju približno 85 % vaših mikrobiomov sestavljenih iz dobrih bakterij – probiotikov.

Probiotiki med drugim pripomorejo k vašemu boljšemu počutju:

  • prebava postane bolj prijetna, zato je občasna napihnjenost zelo redka;
  • vaše telo iz hrane lahko absorbira večino hranil, kar vam da več energije;
  • uravnoteženo črevesje pomaga doseči in vzdrževati zdravo telesno težo; 
  • mikrobiomi, bogati z določenimi probiotiki (še posebej Bifidobacteria), so povezani z zdravim staranjem;
  • probiotični črevesni mikrobi omogočajo žarečo in čisto kožo v vsaki starosti;
  • zdravo mikrobsko okolje pomaga uravnavati vaše hormone in krvni sladkor, izboljša razpoloženje in miselno osredotočenost

Negovanje zdravja vašega črevesja, da se boste tako počutili kar najbolje, je lažje, kot je slišati. To lahko storite s preprosto dnevno rutino.

Začnite dan zavestno

Ste vedeli, da lahko stalni stres uniči tudi vaše najboljše napore, da bi izboljšali svoje zdravje? Ker ima stres negativen učinek na mikrobiome – vaše telo tako zelo težko deluje po svojih najboljših močeh. Dobra novica pa je, da zmanjšanje stresa vašim dobrim mikrobom omogoči povrnitev njihovega legitimnega mesta v prebavnem traktu. Začetek dneva z rednimi vajami sproščanja lahko precej pripomore k uravnoteženemu črevesju in s tem vašemu zdravju.

Dan začnite z nečim, kar vas pomirja in izpolnjuje. To so lahko meditacija, vizualizacija, joga ali tai či. Lahko si napišete, kaj želite od tistega dne, ali pa naredite seznam vseh ljudi in stvari, za katere ste hvaležni v svojem življenju. Zapomnite si, da si morate tudi v najbolj hektičnih dnevih vzeti čas, da se ustavite, naredite nekaj zavestnih vdihov in izdihov s trebuhom, potem pa nadaljujte.
Poleg tega zjutraj nikar ne hitite. Raje vstanite nekaj minut prej, da boste imeli nekaj časa samo zase.

Prebavi omogočite počitek

Uravnotežena in zdrava prehrana ima čudovite prednosti, toda včasih je modro, da svojemu sistemu privoščite tudi malce odmora. Nedavne študije so pokazale, da lahko občasno postenje dejansko izboljša splošno dobro počutje na številnih področjih. Pripomore denimo k bolj učinkoviti presnovi, povečani mišični masi, večji raznolikosti mikrobiomov, izboljšanemu spominu in pomnjenju ter boljšemu razpoloženju.
Raziskave so poleg tega pokazale, da občasno postenje podaljšuje življenjsko dobo bolj kot neprestano omejevanje kalorij. Lahko se odločite za celodnevno postenje enkrat ali dvakrat tedensko, lahko bistveno zmanjšate vnos kalorij dvakrat tedensko ali pa se celo postite 14 do 16 ur tako, da preprosto po večerji ne jeste več, potem pa imate pozni zajtrk.

Mikrobe hranite ves dan

Ko zjutraj pridete v kuhinjo, prebavo prebudite s kozarcem tople vode, v katero dajte še ščepec morske soli, malce soka limone in morda še malo kurkume ali cimeta.
Če ste pripravljeni na kaj več, telesu ponudite sveže sadje in zelenjavni smuti. To bo telo zjutraj zlahka prebavilo. Ohrovt, špinača, mango, grozdje, ingver, konopljina semena in limeta se lahko spremenijo v smaragdni eliksir s tropskim pridihom.
Lahko pa uporabite domišljijo in ustvarite mojstrovine iz korenja, jabolk, stročjega graha, banane, avokada, semen čia, lanenih semen in jagod. Če boste dodali še rastlinsko mleko, beljakovinski prašek in zdrava olja, boste ostali siti vse do kosila.

Izbira hrane čez dan ima velikanski učinek na to, katere bakterije bodo dominirale v vašem prebavnem traktu. Če želite povečati rast probiotikov, izbirajte sveže izdelke, fermentirane jedi in drugo nepredelano, naravno hrano.

Določena živila, na primer beluši, banana, jabolka in stročnice, prinašajo koristne prebiotike, ker njihove vlaknine poskrbijo za prijazno floro črevesja. Poskrbite tudi, da boste čez dan pili veliko sveže vode. Najbolje je jesti lokalno pridelana živila, v čim bolj naravnem stanju, da se tako izognete pesticidom, gensko spremenjeni hrani, umetnim dodatkom. Da ne boste v skrbeh, če zaužijete dovolj prebiotikov, lahko organski prebiotični prašek potresete po ovseni kaši, jogurtu ali pa ga vmešate v vodo, sok ali smuti.

Ne glede na to, kako dobro hrano izbirate, lahko moderni način življenja predstavlja kar nekaj stresa za telo, tako da lahko mikrobiome dodatno okrepite tudi s prehranskimi probiotičnimi dodatki. O tem se vsekakor posvetujte s prehranskim strokovnjakom ali zdravstvenim osebjem.

Bolj veselo

Aktivni ljudje imajo bolj zdrave in raznolike mikrobiome kot tisti, ki imajo sedeč način življenja. Poleg tega redna vadba pomaga uravnavati črevesje, to pa lažje izkoristi dobrobiti vadbe!
Pri športu je sicer vedno tako, da ne vemo, koliko časa bomo vztrajali pri določeni vrsti vadbe. Raziščite, kateri tipi vadbe poskrbijo, da se počutite navdušene, srečne in igrive. Morda boste uživali v plesnih urah salse, nordijski hoji ali plavanju.
Zapomnite si – ni treba, da je vadba formalna. Mirno lahko poplesujete po hiši ali stanovanju (ali pa tudi pisarni), ko zaslišite priljubljeno melodijo, lahko se igrate z otroki ali pa se odpravite na sprehod, opazovat sončni zahod.
Tudi če sedite za mizo, lahko naredite nekaj dvigov z nogami in nekaj pretegov z rokami.
Če se boste izognili uporabi dvigal in se po stopnicah odpravili peš, še toliko bolje.

Preživite čas na prostem

Gibanje v naravi skoraj pri vsakem človeku povzroči izboljšanje počutja! Zadrževanje zunaj ima res veliko prednosti za zdravje. Zemlja je polna probiotične flore, tako da med vrtnarjenjem in sprehajanjem zunaj svojim mikrobiomom dejansko predstavite veliko novih prijateljev.
Zmerno izpostavljanje soncu izboljša vaš vnos vitamina D, redno zadrževanje zunaj pa zmanjša stres, izboljša koncentracijo in vam pomaga ostati zdravi v zlatih letih.

Postavite oder za dobro spanje

Dovolj kakovostnega in krepčilnega spanja dobro dene tudi vašim mikrobiomom, tako da ste potem naslednji dan polni energije in pripravljeni na dnevne izzive. Toda včasih je tudi v spanju težko pozabiti na dnevna dogajanja in stres.
Da bo vaš spanec bolj zdrav, lahko tudi sami precej naredite.

V posteljo se odpravite dovolj zgodaj, da bo vaše telo dobilo dovolj spanca.

Računalniški zasloni, mobilni telefoni in televizijski sprejemniki oddajo tako vrsto svetlobe, ki vašim možganom sporoča, da morajo ostati budni. Dve uri pred spanjem ugasnite vse tovrstne naprave.
Ta čas izkoristite za rutine, ki bodo vašemu telesu sporočale, da je čas za sproščanje in nato spanje. Prisluhnite glasbi, preživite čas z ljubljenimi ali pa si privoščite kopel ob svečkah.
Če se ponoči zbudite, nikar ne prižigajte luči, ker bodo vaši možgani sicer prejeli neželeno sporočilo, da se morajo prebuditi. Pot do kopalnice ali otroške sobe naj osvetljujejo pritajene luči.

Kot vidite, skrb za dobro počutje telesa, duše in duha ni le praktična in preprosta, temveč je precej povezana z zdravo pametjo in intuicijo.  Najti morate le prijeten in slasten vsakodneven način za negovanje svojih 'mikrobialnih' prijateljev in potem se boste naravnost veselili vsakega jutra, ko boste vstali iz postelje.