Vodja urgence razkril, kako kava vpliva na telo v vročih dneh (njegove besede vas bodo šokirale)

25. 7. 2024
Deli
Vodja urgence razkril, kako kava vpliva na telo v vročih dneh (njegove besede vas bodo šokirale) (foto: Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona))
Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona)

V teh vročih dneh bi morali svojemu telesu posvetiti več pozornosti, da nam nekatere razvade ne bi povzročale zdravstvenih težav.

Poseben poudarek je namenjen ljudem, ki si ne morejo predstavljati jutra brez kave. Po nasvetu zdravnika je zaželeno vedeti, kako na telo pri visokih temperaturah vpliva vaš najljubši napitek za prebujanje, saj se tako lahko izognete stranskim učinkom.

Preberite še:

Poleg tega opozarjajo, da se morajo določenih smernic držati tudi popolnoma zdravi ljudje, saj tudi ti niso imuni na nevarnost peklenske vročine. Dr. Ivan Gornik, ki že leta dela na urgenci, je po poročanju portala stil.kurir.rs pojasnil, da "nas kava poleti zlahka zavede", razkril pa je tudi, kako jo najbolje piti v vročih dneh.

Dve do tri skodelice na dan

"Kava vodi do zmanjšane hidracije, vendar si lahko privoščimo dve do tri majhne skodelice ali eno veliko, če ji dodamo veliko vode. Vemo, da je kava diuretik, zato povzroča izgubo tekočine iz telesa, uriniranje zaradi kave pa nas lahko zavede, da mislimo, da smo hidrirani, tudi če nismo."

"Pri pitju kave bi se bilo bolje izogibati kavi z aromami in raznimi dodatki, sirupi, sladkorji in sladili. Najbolje bi bilo, če bi kavo spili doma in si jo skuhali domačo kavo ali espresso, brez dodatkov in sladkorja," je povedal dr. Gornik.

19 rakotvornih snovi

Po drugi strani pa je tudi slavni srbski primarij Petar Borović velik nasprotnik kave, še posebej v vročih poletnih temperaturah.

"Kavo, ki je običajno zelene barve, pražimo na visokih temperaturah, dokler ne počrni, na več kot 270 stopinjah, tudi do 300. Takrat ogljikove vezi v kavi razpadejo in nastane 19 rakotvornih snovi."

"Napaka je, da marsikdo dan začne s kavo namesto z vodo, saj ena skodelica kave iz telesa izloči sedemkrat več tekočine, kot smo je vnesli. In telo išče vodo, zato se tkiva izsušijo, začnejo se spremembe na ožilju," pravi zdravnik.

Poudarja, da kava v vročem vremenu povzroča dodatno težavo, saj spodbuja izločanje tekočine, poleti pa je to lahko še posebej nevarno, saj povečuje verjetnost dehidracije.

"Ni dovolj, če ljudje pijejo kavo skupaj s kozarcem vode, ker vedo, da je diuretik. To je tako, kot če nekomu gori hiša, pa doda malo vode, pa tudi malo bencina. Kava nam torej škodi, ni koristna in zato tudi poleti kave ne smemo piti."

"Tako kot alkohol tudi kava pospešuje uriniranje. In s tem ne pridobimo nič, povzročimo samo škodo in zakaj bi si povzročali nepotrebno škodo," poudarja dr. Borović. Še posebej je svetoval ljudem z nizkim krvnim tlakom.

"Ni naš prijatelj. Po skodelici kave srce izgubi ritem za tri ure. Ljudje pa pijejo kavo z izgovorom, da imajo nizek krvni tlak. Ko pa se kava popije, deluje na nadledvično žlezo, poskrbi za izločanje stresnega hormona, ki ga imamo vsi dovolj, pritisk se takrat res dvigne za nekaj časa in kava potem človeka zbudi."

"Ampak to je isto, kot da te nekdo klofuta. Ob tem klofuta traja kratek čas, kava pa ostane v telesu 72 ur. Ne smemo pozabiti, da kava tedaj, čeprav zvišuje pritisk, kot diuretik spodbuja uriniranje, tako da bo pritisk zagotovo spet padel. Zato je bolje začeti dan z vodo tudi pri nizkem krvnem tlaku."

"Voda uravnava vse v telesu in zato je najbolje popiti dva kozarca zjutraj s temperaturo 16 do 18 stopinj," je zaključil dr. Borović.

Namesto kave poleti priporoča pitje metinega, lipovega ali hibiskusovega čaja, po želji z medom, ohlajenega, pa tudi limonado.

Topla ali hladna kava - katera je boljša?

Ko gre za hladno ali vročo kavo, je odločitev večinoma odvisna od osebnega okusa ali letnega časa. Vendar temperatura ni edina stvar, ki razlikuje ti dve različici kave. Ena drastična razlika, poleg okusa in temperature, je zagotovo vonj.

Strokovnjak Majid Basit namreč trdi, da raziskav na to temo ni veliko, da pa je dokazano, da ima vroča kava večje količine zdravju koristnih antioksidantov. Čeprav je študija iz leta 2020, ki jo je izvedlo Ameriško kemijsko združenje, pokazala, da vroča metoda kuhanja proizvede več kofeina kot hladna, sta obe različici kave dober vir kofeina, saj razlika ni velika.

Vir: stil.kurir.rs