Manj poznani znaki povišanega holesterola: prepoznate jih po 4 simptomih, ki se kažejo na nogah

7. 6. 2024
Deli
Eden izmed simptomov povišanega holesterola so tudi bolečine v mečih in stegnih. (foto: Profimedia)
Profimedia

Četudi holesterol na splošno nima ravno poznan dobrega slovesa, je za delovanje človeškega telesa praktično nepogrešljiv. 

Ob tem pa je dobro, da je v krvi čim manj slabega holesterola, imenovanega LDL in čim več dobrega holesterola - HDL. Povišan slab holesterol v krvi namreč predstavlja resno stanje, ki lahko poveča tveganje za bolezni srca in ožilja, na račun katerih vsako leto umre skoraj 18 milijonov ljudi.

Ker so simptomi povišanega holesterola precej netipični, velja za tihega ubijalca. Kakšno je resnično stanje s holesterolom v vaši krvi, lahko sicer ugotovite le s krvnim testom, toda obstajajo simptomi, ki nakazujejo na povišano vrednost.

Ne spreglejte:   

Manj poznani simptomi povišanega holesterola

Eno od tveganj slabega holesterola je, da se lahko kopiči v arterijah, kar povzroči blokade in posledično prepreči pretok krvi. Nastane periferna arterijska bolezen (PAB), ki je po podatkih zdravstvene službe NHS pogosto stanje, pri katerem kopičenje maščobnih oblog v arterijah omejuje pretok krvi v mišice nog. Ob tem so lahko pogosto vidni znaki, ki se pojavijo na predelu nog – stopalih. Ti znaki so:    

  • otekanje stopal,
  • izpadanje dlak na stopalih,   
  • krhki in počasi rastoči nohti na nogah,   
  • razjede na nogah, ki se ne celijo.

Simptomi periferne arterijske bolezni se pogosto razvijajo počasi in postopoma. Če se razvijejo hitro ali se nenadoma poslabšajo, je to lahko znak resne težave, ki zahteva takojšnje zdravljenjnje.  

Eden najpogostejših znakov se pojavi pri hoji, saj nekateri čutijo blage do hude bolečine v nogah, ki običajno izginejo po nekaj minutah počitka. Čeprav je bolečina lahko hujša v eni nogi, sta pogosto na udaru kar obe.

Med ostalimi simptomi, ki se še lahko pojavijo poleg zgoraj omenjenih, so tudi zmanjšanje mišične mase na nogah, bolečine v mečih in stegnih, erektilna disfunkcija pri moških in otrplost oziroma šibkost nog.   

V pomoč je uravnotežen in zdrav življenjski slog   

Visoka raven slabega holesterola je pretežno posledica raznolikih dejavnikov, med katerimi so pretiravanje z uživanjem mastne hrane, pitjem alkohola, kajenje, prekomerna telesna teža in premalo gibanja.   

Znižate ga lahko s tem, da se izogibate ultra predelani in preveč mastni hrani in jo raje nadomestite z uravnoteženimi in zdravimi obroki, ki so sestavljeni iz sadja in zelenjave, rib, oreščkov, semen in zdravih žitaric. Prav tako je priporočljivo vsakodnevno gibanje in zmanjšanje pitja uživanja alkohola, prenehanje kajenja in podobnih škodljivih navad.  

Vir: mondo.rs

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič