Preveč sedite? TO je 5 tveganj, ki jih predolgo sedenje lahko povzroči

Preveč sedite? TO je 5 tveganj, ki jih predolgo sedenje lahko povzroči (foto: Profimedia) Profimedia
27. 1. 2023

Predolgo sedenje ne povzroča le pritiska na spodnji del telesa, ampak ovira tudi krvni obtok, kar je razlog, da po dolgem sedenju čutite otrplost v nekaterih delih telesa. 

Telesna nedejavnost velja za četrti vodilni vzrok smrti zaradi nenalezljivih bolezni, zato se izogibajte predolgemu sedenju. Če opravljate delo, kjer več sedite, številni strokovnjaki priporočajo odmore po vsaki uri sedenja.  

Pogosta tveganja, ki ste jim izpostavljeni, če preveč sedite:

Hipertenzija

Sedeči način življenja je bolj škodljiv, kot si morda mislite. Večino problemov preveč neaktivnega življenjskega sloga, vključno s sladkorno boleznijo, hipertenzijo (visok krvni tlak), visokim holesterolom in srčno-žilnimi boleznimi, je mogoče preprečiti z vsakodnevno zmerno vadbo.  

Težave s hrbtenico

Verjetno ni odveč povedati, da lahko dolge ure sedenje v isti drži povzročijo bolečine v hrbtenici. Dolgotrajno sedenje lahko precej negativno vpliva na boke in hrbet. Lahko vpliva tudi na držo, zaradi česar se mišice upogibalke skrajšajo. Preveč sedenja lahko povzroči stiskanje diskov, kar lahko vodi tudi do zgodnejše degeneracije. 

Povečano tveganje za srčne bolezni

Preveč sedenja lahko poškoduje vaše srce, kar lahko vodi do bolezni srca in ožilja. Raziskava je pokazala, da so moški, ki so več kot 23 ur na teden gledali televizijo, imeli 64 odstotkov večje tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja kot moški, ki so televizijo gledali le 11 ur. Strokovnjaki pravijo, da imajo ljudje, ki več sedijo, kar 147 odstotkov večje tveganje za srčni infarkt ali možgansko kap.  

Šibkost mišic v nogah in zadnjici

Predolgo sedenje oslabi vaše velike mišice nog, kar povzroči splošno šibkejšo telesno pripravljenost glede na fizično moč.

Povečanje telesne teže

Povečanje telesne teže in zmanjšan metabolizem sta glavni posledici nenehnega sedenja. Telesna nedejavnost lahko povzroči upad metabolizma, kar posledično vodi do povečanja telesne teže.  

Kaj lahko storite, da se izognete tem težavam?
  • Samo 30-minutni sprehod lahko vodi do boljšega zdravja. Privoščite si ga čim večkrat na teden.  
  • Joga ali pilates sta odlični aktivnosti, ki se ju lahko lotite sta odlična za metabolizem, nadzor telesne teže in za preprečevanje hormonskih in drugih zdravstvenih težav.
  • Uravnotežena prehrana z manj ogljikovimi hidrati.
  • Ergonomsko oblikovan stol za vaš vrat in hrbet, bo zmanjšal negativne učinke predolgega sedenja.

Ob vsem tem pa si prav tako ne pozabite vsake toliko časa (na primer vsako uro), vzeti nekaj minutnega odmora od sedenja ter se raztegnite in malce razgibajte.   

Vir: healthline