Najboljše so seveda tiste z domačega vrta. In ni jih težko vzgojiti. Bučke so namreč res enostavne za pridelavo, preproste za uporabo in imajo številne dobrodejne lastnosti – z lupino vred.
Toda v teh dneh ste morda že naleteli na kakšen prispevek, ki govori o nevarnosti zastrupitve z bučkami pa tudi s kumarami. Za kaj gre?
Bučke spadajo v družino bučnic (Cucurbita). Sem sodijo tudi buče in kumare. In zanje je značilno, da vsebujejo kukurbitacin, toksično snov, ki lahko povzroči prebavne težave in druge simptome – kot so slabost, bruhanje, krči.
- Ste že poslušali Aktivni podkast? Najdete ga TUKAJ.
V jedilnih bučkah in kumarah je koncentracija kukurbitacina nizka, navadno se nahaja v listih in steblih rastline, le v določenih okoliščinah se ta lahko poveča in preseli v dele, ki jih zaužijemo:
- Če pride navzkrižnega opraševanja z divjimi vrstami bučnic ali z okrasnimi sortami.
- V vročih in sušnih dneh (kar rastlini povzroča stres).
- Če so tla revna s hranilnimi snovmi.
Kako nevaren je v resnici kukurbitacin?
V velikih količinah bi bil lahko smrtno nevaren, vendar pa je verjetnost, da bi zaužili toliko te spojine, majhna – rastlina, ki vsebuje visoke koncentracije kukurbitacina je namreč grenka. Zastrupitve so tako redke, najpogosteje pa pride do prebavnih težav.
Grenke rastline ali dele preprosto zavrzite.
Če torej bučka ali kumara pri rezanju zadiši grenko, jo zavrzite. Če je prvi grižljaj grenak, prav tako. Cvrtje in kuhanje toksina ne uniči.
Plodovi, ki niso grenki, pa ne bi smeli biti problematični.
Nasvet:
- Semen za setev naslednje leto raje ne pobirajte, zlasti, če so v bližini rasle okrasne sorte.
- Pridelke pobirajte redno, dlje pustite rastlino rasti, več grenkih snovi lahko nastane.
Preverite še:
Ko bo preveč bučk ... Tako jih porabite! (4 fantastični recepti)
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del