Iz živila, ki ga imate že zagotovo doma in ga radi uživate predvsem pozimi, bomo pripravili sok, s katerim lahko nadzorujete raven holesterola.
Živilo še posebej radi na krožnik damo pozimi, ko iz njega pripravimo najrazličnejše jedi. Če ga jeste pogosto, ste že do sedaj skrbeli za uravnan holesterol, imate pa še nekaj koristi na zdravje.
Govorimo o kislem zelju, ki je bogat vir hranljivih snovi:
- antioksidantov
- vitamina C
- kalcija
- kalija
- železa
- vitaminov B
S fermentacijo zelja nastane še vitamin B12, ki ga drugače najdemo v produktih živalskega izvora, zato je uživanje kislega zelja zelo priporočljivo tudi za vegeterijance in vegane. In ne le zanje - zaradi dobrega ravnovesja mikroorganizmov, se priporoča pri nekaterih boleznih, ki nastanejo zaradi neravnovesja črevesne flore. Je namreč tudi naraven vir probiotičnih bakterij, ki krepijo imunski sistem.
Kislo zelje pripomore še k pospeševanju metabolizma in izboljšanju razpoloženja ter ne vsebuje veliko kalorij, zato je priljubljeno živilo pri tistih, ki želijo izgubiti kakšen kilogram. Na vnos pa morajo paziti ljudje s povišanim krvnim tlakom, saj vsebuje veliko natrija.
Ne le kislo zelje, tudi njegova slanica je koristna za zdravje, saj krepi imunski sistem. Pospešuje prebavo, zato lahko pomaga pri težavah z zaprtostjo (nekateri ji pravijo blago odvajalo). Vendar ne pretiravajte s količino, saj bi od prekomernega uživanja slanice lahko imeli drisko.
Sedaj pa k receptu za uravnavanje holesterola:
Sok iz zelja in česna
Potrebujete polovico glave kislega zelja, 2 stroka česna in 100 ml vode. Najprej v mešalnik dajte zelje in zmešajte do gladkega, potem dodajte česen in vodo ter ponovno mešajte. Vsako jutro naj bi popili eno skodelico tega "soka", ki ima mnogo koristnih učinkov na zdravje.
Če vam to ne tekne, ne bo nič narobe, če na jedilnik redno uvrstite kislo zelje. Pripravite na primer žepke s slanino in kislim zeljem. 😉
Vir: zadovoljna.nova.rs
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?