Tako se znebite nadležnih muh v stanovanju (in kako nevarne so za naše zdravje v resnici)

Tako se znebite nadležnih muh v stanovanju (in kako nevarne so za naše zdravje v resnici) (foto: Profimedia) Profimedia
1. 7. 2022

Največkrat so muhe le izjemno nadležne, a vemo tudi, da lahko prenašajo veliko virusov in bakterij. Ali lahko zbolimo zaradi njih?

Raziskava, objavljena v publikaciji Science Reports, je pokazala, da domače muhe in brenčačke na svojih telesih prenašajo več bakterij, tudi do 351 vrst, ki so škodljive za naše zdravje. Razlog: muhe so prve, ki se bodo znašle na truplih, razpadajočih organskih snoveh in iztrebkih, s katerimi se hranijo in kjer odlagajo svoja jajčeca, piše študija. 

Muhe pa se pogosto zadržujejo tudi okoli ljudi, na naši hrani in na gospodinjskih površinah. In glede na raziskavo so bile nekatere bakterije povezane z okužbami in boleznimi pri ljudeh. 

Toda kako zaskrbljeni bi morali biti v resnici?

Profimedia

Kot je za Global News povedal Jason Tetro, mikrobiolog in imunolog, nas ne bi smelo pretirano skrbeti. Hrana denimo, ki se jo dotakne muha, ni nujno nevarna – razen seveda, če je na njej roj žuželk!

"Ta študija samo potrjuje, da, ja, zagotovo obstaja možnost za težave."

Obstajajo seveda izjeme, razloži znanstvenik. 

Ko je govora o bolnišnicah, je ta podatek zelo pomemben, saj so v bolnišnicah bolniki, ki so zaradi zelo šibkega imunskega sistema nagnjeni k okužbam. Enako velja za dojenčke in starejše v gospodinjstvih. 

Čeprav je tveganje za okužbo ali bolezen morda nizko, pa si verjetno vseeno ne želite muh v stanovanju, še najmanj, da bi se te sprehajale po vaši hrani. 

In če poznate vzroke, zakaj muhe tako rade obiščejo vaše stanovanje, se jih lahko hitro znebite. Obstajajo preprosti koraki, kot je pospravljanje hrane in redno odnašanje smeti, pravi Jason Tetro in dodaja: "Muhe so pravzaprav znak pomanjkanja čistoče in to vemo že desetletja in desetletja."

Znebite se nadležnih muh v stanovanju na naraven način

Profimedia

1.

Dejstvo: hrana, ki leži naokrog, privablja muhe. Pa naj gre za posodo s sadjem, bananin olupek, drobtine na kavču, zadnji požirek soka v kozarcu ali ostanke na krožnikih, ki so zloženi v lijaku. 

Prvi preprost korak je torej: pospravite hrano in očistite površine. Živila je najbolje (zlasti poleti) shranjevati v hladilniku ali v pokritih posodah. 

2.

Umazano posodo nemudoma pomijte in pospravite tudi druge ostanke, kot so olupki in drobtine. 

3.

Se muhe še posebej rade zadržujejo v vaši kuhinji? Razlog je lahko tudi vaš smetnjak. Poskrbite torej, da boste smeti redno odnašali. 

Še posebej pomembno pa je, da redno praznite smetnjak z organskimi odpadki, najbolje kar takoj, ko vanj odločite ostanke hrane. Sicer se bodo muhe počutile kot v raju.

Priporočljivo je tudi, da imajo smetnjaki pokrov, ki ga redno dezinficirajte. 

4.

V toplih dneh so naša okna in vrata pogosto odprta, zato ni nenavadno, da se v stanovanju hitro znajde kakšen nepovabljen leteči gost. Seveda stanovanja ne moremo imeti ves čas zaprtega, lahko pa pazimo, da muh ne privabljamo namerno. 

Pomaga lahko že čas in kako zračite stanovanje. Če to počnete denimo zvečer, naj v stanovanju ne bodo prižgane luči. Vir svetlobe ne privablja le komarjev, tudi druge žuželke in muhe. 

Da bo zagotovo delovalo, pa je na okna najbolje namestiti komarnike. Ti so zelo učinkoviti. 

5.

Vse, kar smrdi, privablja muhe. In to ne vključuje le ostankov hrane in smeti. Tudi hišni ljubljenčki in njihovi iztrebki se uvrščajo na seznam. Lastniki mačk zato poskrbite, da bo mačje stranišče vedno čisto. Da bodo kletke drugih hišnih ljubljenčkov prav tako urejene. 

6.

Domači 'pripravki'
Profimedia

Nekatera zelišča in rože naj bi uspešno preganjale muhe. Med njimi so: bazilika, sivka, mačja meta, ognjič. 

Poskusite lahko tudi z eteričnimi olji – denimo vonj sivke in evkaliptusa. Uporabite ju v difuzorju. 

Mešanica kisa in detergenta za pomivanje posode vam lahko pomaga ujeti muhe. Mešanico pripravite v kozarcu (približno 2 cm jabolčnega kisa in nekaj kapljic detergenta), kozarec pokrijte s plastično folijo, ki jo pritrdite z elastiko, v folijo pa naredite majhne luknje. Mešanica naj bi privabila muhe. 

Nekateri okoli oken poškropijo z mešanico kajenskega popra in vode. 

In na koncu: alternativa so tudi lepljive pasti za muhe ali posebne lučke.  

Viri:
The microbiomes of blowflies and houseflies as bacterial transmission reservoirs
Jason Tetro, The Germ Guy
 
Preverite še:
To se zgodi, če imate v vročini okna ves dan zaprta