Pomanjkanje vitamina D prinese s seboj številne zdravstvene nevšečnosti. Zato poskrbite, da ga bo dovolj. Preverite, katera živila ga vsebujejo največ.
Vitamin D potrebujemo
- za zdrave kosti (vitamin D namreč poveča absorbcijo kalcija),
- močan imunski sistem ter
- preprečevanje depresije,
- avtoimunih bolezni (saj pomaga pri produkciji celic),
- rakavih obolenj,
- težav s kožo in
- demence.
Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki se razlikuje od ostalih po tem, da ga lahko večino potrebnega telo proizvede že samo z izpostavljenostjo soncu. Je veliko več kot vitamin, saj deluje kot pro-hormon; učinkuje na hormonsko ravnovesje in imunsko regulacijo telesa.
Najboljši vir vitamina D je seveda sonce, za dovolj tega pa lahko poskrbite tudi z določenimi živili.
Jejte teh 9 živil, ki vsebujejo največ vitamina D:
- Olje trskinih jeter
1 jedilna žlica: 440 IU
- Sardine
100g: cca. 170 IU
- Losos
100g: cca. 400 IU
- Skuša
100g: cca. 400 IU
- Tuna
100g: cca. 230 IU
- Mleko
1 skodelica: cca. 100 IU
- Kaviar
30g: 35 IU
- Jajca
1 veliko: cca. 40 IU
- Gobe (šampinjoni)
1 skodelica: 2 IU
*priporočen dnevni vnos vitamina D je 600 IU/dan, za osebe nad 70 let pa 800 IU/dan
Posezite torej po svežih morskih dobrodah!
Preberite še:
- 6 načinov, kako zaščititi kožo pred soncem (priporočila dermatologov)
- Najboljša in najslabša hrana, ki si jo lahko privoščite poleti
- Koliko jajc na dan je priporočljivo pojesti?
Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa