Jih kdaj opazite pri sebi? To je 7 telesnih zvokov, ki ne obetajo nič dobrega

21. 2. 2024
Deli
Nekateri telesni zvoki lahko ponazarjajo zdravstvene težave. (foto: Profimedia)
Profimedia

 Telo poleg različnih vonjav oddaja tudi določene zvoke. 

V normalnih okoliščinah in zdravstvenem stanju, temu ni potrebno polagati dodatne pozornosti, toda če se nenehno ponavljajo, lahko sporočajo o kakšnem morebitnem resnejšem tveganju.  

Kateri telesni zvoki lahko ponazarjajo zdravstveno težavo?  

1. Ropotanje v želodcu

Kruljenje v želodcu navadno ponazarja lakoto, kar je način opozorila, ki ga uporabi telo, ko želi obrok. Kruljenje v želodcu ali nekakšno ropotanje, se lahko sliši tudi po tem, ko ste že jedli, kar kaže na to, da črevesje pošilja tekočino in hrano skozi prebavni trakt.  

Gastroenterolog William Chey pravi, da prebavni trakt ustvarja hrupne zvoke vsakih nekaj ur, da očisti ostanke hrane, ki nastanejo med obroki. Zvoki kažejo na normalno delovanje črevesja. Če normalni želodčni zvoki povzročajo tudi bolečino, oteklino ali vročino, pa to lahko pomeni tudi želodčno okužbo, zato je bolje, da poiščete zdravstveno pomoč.    

Ne spreglejte:

2. Nenadno pomanjkanje zraka ponoči med spanjem

Če vam ponoči nenadoma zmanjka zraka, lahko to pomeni, da imate spalno apnejo. Spalna apneja se prepozna s simptomi kot so ustavljanje dihanja, sopihanje, smrčanje ali dušenje in pogosto prebujanje.  

Med znaki, ki kažejo na to spalno motnjo je tudi občutek izčrpanosti tekom dneva, kljub temu, da ste se naspali. Prav tako se lahko oboleli zbudijo z glavobolom in težko osredotočijo.  

3. Pokanje v gležnjih in kolenih

Pokanje v predelu kolen in gležnjev je lahko posledica pokanja kit nad sklepi, ob čemer lahko nastanejo tekočine, ki ustvarjajo premikanje sklepov. Ob bolečinah, oteklinah ali okorelosti sklepov, med kar pogosto sega tudi nezmožnost za vadbo, obiščite svojega zdravnika.  

4. Žvižgajoči nos

Posledica zamašenega nosu je včasih med dihanjem tudi piskanje iz nosu. Če se ta zvok pojavi po poškodbi ali pretiranem poseganju v nos, lahko kaže na predrt septum ali luknjo med nosnima prehodoma, zato je priporočljiv obisk pri zdravniku.

5. Pokanje čeljusti

Po mnenju Jamesa Van Essa, docenta za oralno kirurgijo, pokanje v čeljustni kosti pomeni, da hrustanec v zgornji in spodnja čeljusti nista poravnana. Ob tem sicer ni razloga za skrb, razen, v primeru, da čeljust ostane trda in je ne morete odpreti in zapreti. Priporočljivo pa se je izogibati žvečilnim gumijem in hrani, ki jo je treba izdatno žvečiti.    

6. Zvonjenje v ušesih

Če v enem ali obeh ušesih slišite zvonenje in podobne zvoke, ki niso iz zunanjega virusa, obstaja velika verjetnost, da gre verjetno za tinitus, ki se lahko nenadoma pojavi in izgine ali pa je konstanten. Če je v vašem primeru konstanten in vpliva na vaš spanec in kakovost življenja, je priporočljivo, da se posvetujete z ustreznim zdravstvenim strokovnjakom.   

7. Pulziranje srca

Pulzirajoči tinitus nastane zaradi spremenjenega pretoka krvi v krvnih žilah. Pogosto nastane med ali po intenzivni telovadbi, lahko pa tudi med nosečnostjo. Lahko je znak hude anemije ali prekomernega delovanje ščitnice. Spremembe v pretoku krvi lahko povzročijo resna stanja kot je visok krvni tlak ali tumorji na predelu glave in vratu, zato se vsem, ki občutijo utripajoči tinitus, svetuje obisk pri zdravniku.  

Vir: n1info.hr

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ