To se zgodi z vašim telesom, če si kavo privoščite pred zajtrkom

To se zgodi z vašim telesom, če si kavo privoščite pred zajtrkom (foto: Profimedia) Profimedia
31. 5. 2022

Ste eden tistih, ki si zjutraj vedno naprej privoščijo skodelico kave? Strokovnjaki svetujejo, da še enkrat premislite o tej jutranji rutini. 

Skodelica kave takoj po prebujanju je za mnoge preprosto popoln začetek dneva. Toda po mnenju raziskovalcev z univerze Bath kava pred zajtrkom ni najboljša ideja. 

V nadaljevanju razkrivamo, kaj razkrivajo in kaj se zgodi z vašim telesom, ko kavo spijete pred zajtrkom!
profimedia

V raziskavi, ki je bila objavljena v British Journal of Nutrition, so poskušali ugotoviti, kakšen vpliv ima na zdravje slab spanec in kašen vpliv ima jutranja kava na prazen želodec

V raziskavi je sodelovalo 29 oseb, ki so opravili tri teste:

1. V prvem so udeleženci mirno prespali celo noč, zjutraj pa so si na prazen želodec privoščili sladko, visoko kalorično pijačo. Energijska vrednost sladke pijače je ustrezala energijski vrednosti povprečnega zajtrka.

2. Noč, ki je sledila, je bila za udeležence nekoliko manj prijetna. Raziskovalci so vsako uro pet minut motili njihov spanec. Naslednje jutro so si ponovno privoščili sladko pijačo. 

3. Tudi v tretjem poskusu so udeležence budili vsako uro. Vendar so zjutraj najprej spili črno kavo, pol ure kasneje pa še sladko pijačo.

Raziskovalci so vsako jutro po zaužitju pijače zbirali vzorce krvi.

Rezultat: 
Profimedia

Pitje kave takoj po prebujanju negativno vpliva na metabolizem in znatno poslabša uravnavanje krvnega sladkorja, kaže študija.

Medtem ko same motnje spanja – eno noč – niso bistveno vplivale na raven sladkorja, pa je črna kava pred zajtrkom močno vplivala na presnovo in raven glukoze v krvi je bila močno povišana. Za kar 50 odstotkov!

Povedano preprosto, sposobnost uravnavanja sladkorja v krvi je veliko slabša, če zjutraj najprej popijemo kavo, še posebej, če je za nami neprespana noč. To lahko izboljšamo tako, da najprej nekaj pojemo in si šele nato privoščimo kavo, če se nam zdi, da jo še potrebujemo, pravi profesor James Betts z univerze Bath.

Seveda so potrebne nadaljnje raziskave, da bi bolje razumeli učinke spanja na našo presnovo. Kot je denimo to, koliko motenj spanca je dovolj, da se poslabša presnova in kakšne so dolgoročne posledice tega, pa tudi, kako bi lahko pri preprečevanju tega pomagala vadba.

Raziskava: www.cambridge.org
Preverite še:
To se zgodi, ko se za 10 dni odpoveste kavi
Ali pa:
6 načinov, na katere lahko kava vpliva na spolno življenje