Ni nedolžna: bolečina na teh 3 mestih najverjetneje kaže na povišan holesterol

21. 2. 2024
Deli
Med glavnimi dejavniki tveganja, ki pripomorejo k boleznim srca in ožilja je povišana raven holesterola LDL. (foto: Profimedia)
Profimedia

Bolezni srca in ožilja so v svetu eden izmed glavnih vzrokov bolezni in smrti, kar velja tudi za Slovenijo. 

Med glavnimi dejavniki tveganja, ki pripomorejo k boleznim srca in ožilja je povišana raven holesterola LDL, ki je poznan kot slab holesterol.

Navadno znake povišanega slabega holesterola pokaže že telo, ki z nenavadnimi bolečinami nakazuje, da se v telesu dogaja nekakšno neravnovesje. Tovrstne znaki so lahko subtilni ali zelo očitni.  

Ne spreglejte:

Bolečina, ki se skriva za povišano ravnjo slabega holesterola

Ameriško združenje za srce (AHA) poroča, da znaki povišanega holesterola lahko vključujejo krče in bolečine na treh mestih in sicer v bokih, stegnih ali mečih. Pojavijo se lahko pri hoji, vzpenjanju po stopnicah ali vadbi. Bolečina, ki lahko traja nekaj minut, preneha takoj, ko prenehate z aktivnostjo. 

Strokovnjaki prav tako opozarjajo, da se bolečina pojavi v mišicah, ne v sklepih. Ob tem lahko marsikdo na prvo žogo pomisli, da je vzrok bolečin pretirano sedenje, artritis ali išias ter podobno. 

Nekaj drugih znakov, ki ponazarjajo, da gre za povišano raven holesterola:

  • rane na stopalih ali prstih, ki se težko celijo,
  • občutno nižje temperature v nogi ali stopalu v primerjavi s preostalim delom telesa,    
  • počasna rast nohtov,    
  • erektilna disfunkcija.  

Učinkovito preventivo predstavljata kakovostna prehrana in zdrav življenjski slog

Eden izmed poglavitnejših rešitev zoper povišano raven slabega holesterola se skriva v zdravi in raznovrstni prehrani. Strokovnjaki pravijo, da je prvi korak zamenjava nasičenih maščob z nenasičenimi.

Med nasičene maščobe sicer med drugim spadajo razno pecivo in pekovski izdelki, mastno meso in sir. V svojo prehrano raje dodajte nenasičene maščobe kot so olivno ali koruzno olje, avokado, oreščki in semena ter mastne ribe, ki so odlične vir zdravih maščob, ki je lahko v pomoč tudi pri uravnovešanju holesterola v telesu. 

Visok holesterol je zdravstvena težava, ki ima lahko vrsto resnih posledic za zdravje srca in ožilja. Pri tem so ključnega pomena prepoznavanje simptomov, pravočasno ukrepanje in zdrave spremembe. Med zdrave spremembe poleg zdrave prehrane spadajo tudi kakovosten življenjski slog, dovolj počitka in obvladovanje stresa ter skrb za splošno dobro počutje.    

Vir: mondo.rs

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ