Počitniška ideja za Ljubljančane: sprehod skozi jesenski botanični vrt

Počitniška ideja za Ljubljančane: sprehod skozi jesenski botanični vrt (foto: DDD) DDD
28. 10. 2020

Botanični vrt Univerze v Ljubljani, odprt leta 1810 (s prvotnim imenom Vrt domovinske flore), je najstarejša kulturna, znanstvena in izobraževalna ustanova z neprekinjenim delovanjem v Sloveniji. Ustanovljen je bil kot šolska ustanova, z namenom predstavljati domovinsko floro. Njegovega pobudnika, Franca Hladnika, je francoski maršal Auguste Marmont, prvi in glavni guverner Ilirskih provinc, določil za vodjo vrta.

Danes je v njem je preko 4.500 vrst, podvrst in oblik, od katerih je več kot tretjina domačih, ostalo pa so rastline iz različnih predelov Evrope in ostalih kontinentov. Ima tudi pomembno nalogo pri vzgoji in varovanju endemičnih in ogroženih (prizadetih, ranljivih in redkih) vrst našega ozemlja.

DDD

V tropskem rastlinjaku, ki je bil zgrajen ob 200-letnici Botaničnega vrta, je na ogled več kot 380 rastlinskih vrst iz različnih tropskih predelov sveta. 

DDD

Vrt deluje pod okriljem Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani ter sodeluje s skoraj 300 podobnimi vrtovi s celega sveta. Vrt je bil leta 2008 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

DDD

Botanični vrt tudi je del globalnega varstva rastlin, ki deluje na lokalni in regionalni ravni. Do leta 2020 so shranili v trajni semenski banki (na -20° C) semena več kot 20 % vrst domače flore z znanim izvorom.

DDD

Botanični vrt je v zimskem času odprt vsak dan med 7.00-17.00 uro. Cena za ogled tropskega rastlinjaka za odrasle je 2,80 evra, za učence, dijake in študente pa 1,30 evra.

DDD

 Preberite še: Kaj dogaja med jesenskimi počitnicami? Od izdelave animiranega filma do likovnega ustvarjanjaali Orle - hiter pobeg v naravo