Predsednik RS Borut Pahor otvoril nov center za testiranje in razvoj programov @life

Pahor in g. Uplaznik sta s simboličnim prerezom traku uradno otvorila nove prostore RC IKTS Žalec (foto: @life) @life
31. 10. 2013

Spletni portal in mobilna aplikacija @life beležita po prvem letu na tržišču že skoraj 10.000 uporabnikov. Po uspešnem nastopu na trgu so v Razvojnem centru informacijsko – komunikacijskih tehnologij Savinja Žalec (RC IKTS Žalec), ki je nosilec razvoja rešitve @life, njeno vsebino še nadgradili.

Nova različica tako obravnava vse vidike zdravega življenjskega sloga ter se pri tem opira na 4 strokovna področja:

  • medicino,
  • psihologijo,
  • kineziologijo in
  • nutricistiko.

Uporabniki se lahko s pomočjo @life redno rekreirajo, pripravljajo na maraton, zdravo hujšajo, merijo svoje zdravstveno stanje ali obvladujejo stres.

Kot nadgradnja programa je nastal tudi produkt Korporativni @life, namenjen krepitvi zdravja pri delu.

@life, ki je eno redkih orodij s katerim se lahko celostno spremlja psihofizično stanje posameznika, se zadnjih 6 mesecev že izvaja na skupini zdravnikov na Mayo kliniki v Rochestru v ZDA. Pravkar se podoben projekt pričenja izvajati tudi v Sloveniji.

Zdravniška zbornica Slovenije bo, s ciljem spremljanja zdravja pri delu s pomočjo @life, v prihodnjih mesecih proučevala skupini zdravnikov na UKC Ljubljana in UKC Maribor. Obenem se bo program pričenjal izvajati tudi v trgovinski dejavnosti in med delavci v proizvodnji. Rezultati razvoja in načrti za prihodnost so zahtevali tudi širitev na področju prostorov.

Z rastjo ekipe ustvarjalcev @life in s širitvijo programov v Žalcu nastaja center za strokovno testiranje in izvajanje programov, ki ga je danes slovesno otvoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

»RC IKTS Žalec in program @life sta dokaz, da lahko tudi v manjših krajih v Sloveniji razvijamo projekte, ki so uspešni in izstopajoči tudi v globalnem pogledu. V Žalcu gradimo pomemben in trden center razvoja na področju novih tehnologij in tehnoloških inovacij, in ga širimo tudi s strokovnjaki s področij, ki pomembno spodbujajo zdrav način življenja,« je ob tej priložnosti povedal direktor RC IKTS Žalec Janez Uplaznik.

Novi prostori RC IKTS Žalec

Rešitev @life je produkt razvoja RC IKTS Žalec, ki ga je leta 2010 ustanovilo 11 konzorcijskih partnerjev, z namenom tehnološkega preboja na področju informacijsko komunikacijskih tehnologij.

V tem času je RC IKTS Žalec razvil široko mrežo zunanjih strokovnih in znanstvenih sodelavcev, ki prihajajo iz različnih okolij, od podjetniškega do znanstvenega – npr. Univerze v Mariboru, Univerze v Ljubljani, Univerze v Gradcu (Avstrija) ter Mayo klinike (ZDA), ter tako pomagajo prenašati znanja iz javnih raziskovalnih organizacij v gospodarsko okolje. Ustanovitev centra je bila delno sofinancirana s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Pobudnik ustanovitve RC IKTS Žalec je podjetje Mikropis Holding d.o.o., ki v Žalcu deluje že 27 let in je že od vsega  začetka usmerjeno k razvoju najrazličnejših programskih rešitev. Z ameriškim podjetjem IBM so izvedli tudi prvo skupno instalacijo na samopostrežnih blagajnah na svetu in imajo že blizu 400 instaliranih blagajn v treh državah.

Vizija in načrti za prihodnost so zahtevali tudi prostorsko širitev centra. V novih prostorih bo tako ob sedežu RC IKTS Žalec jedro razvoja in izvedbe @life.

Z novimi prostori so pridobili 2.300 kvadratih metrov sodobnih prostorov, ki so bili grajeni na osnovi naravnih materialov, med samo gradnjo pa tudi znanstveno spremljani, s ciljem dobrega počutja njihovih uporabnikov.

Z razvojem produkta @life so v RC IKTS Žalec zagotovili nova delovna mesta kar 36 visoko usposobljenim in izobraženim posameznikom z različnih področij kot so računalništvo, psihologija, nutricistika, kineziologija, družboslovje itd. Skladno s strateškim načrtom predvidevajo novo zaposlovanje še v prihodnje, kakor tudi prenos znanja na trg preko spinn-off podjetij.

Prenova in nadgradnja rešitve @life

@life predstavlja prvi slovenski program ter enega prvih v svetu, ki celostno obravnava vse vidike zdravega načina življenja in pri tem poglobljeno uporablja znanja 4 osnovnih področij: medicine, psihologije, športa in prehrane.

Deluje po načelih virtualnega trenerja ter s strokovnimi nasveti, praktičnimi napotki, analizo in programi ponuja uporabnikom napotke za zdrav način življenja.

Produkt se vseskozi dopolnjuje, nadgrajuje in razvija, zato je vanj vključenih oz. je z njim kompatibilnih tudi vedno več obstoječih merilcev oz. naprav na trgu, kot so HRV (Polar), merilec pritiska, pedometer, bodymedia merilec ter drugi.

Registracija, ki je za osnovni paket aplikacije @life povsem brezplačna, omogoča še dostop do multimedijske baze športnih vaj in psihoterapevtskih tehnik sproščanja.

Nadgradnja produkta pa skupaj z njegovim tehnološkim razvojem po novem zajema tudi prenovljeno podobo, poenostavljeno uporabnost in razširjeno vsebino.

Če je bila prvotna različica @life v prvi vrsti namenjena predvsem prepoznavanju in odpravljanju stresa, odslej je posebej dostopna na www.antistres.si, bo razširjena verzija na www.a-life.eu.com vključevala štiri povsem nova področja oz. cilje, in sicer

1. Sproščeni in samozavestni;

2. Prehrana in navade;

3. Fit in aktiven;

4. Osredotočen in učinkovit.

Spremembe so plod razvoja in vizije za prihodnost, ki so nastale v sodelovanju strokovnjaki iz Slovenije in tujine. Ključna nadgradnja poleg prilagoditve ciljev potrebam uporabnikov, je tudi dodano veliko poglavje s področja prehrane, ki ga razvijajo na osnovi prehranske piramide Mayo klinike.

Sodelovanje z Mayo kliniko

Ker je @life eno redkih orodij, s katerim se sploh lahko spremlja ter posredno pozitivno vpliva tako na stres kot druga psiho-fizična stanja, je aplikacija vzbudila zanimanje tudi na ameriški najbolj znani kliniki – Mayo Clinic, ki so postali pomemben partner na projektu.

V okviru sodelovanja pri razvoju @life so se na Mayo kliniki odločili za raziskovanje in testiranje aplikacije na svojih zaposlenih.

V okviru prvega testiranja je 50 vključenih prostovoljcev dva meseca preizkušalo rešitev Korporativni @life za promocijo zdravja pri delu. Drugo testiranje je bilo raziskovalne narave, vanj je bilo vključenih 18 mladih anesteziologov. Njihova odpornost na stres so spremljali ob prvem nastopu službe s konvencionalnimi diagnostičnimi metodami, v primerjavi z uporabniku dostopnejšo @life rešitvijo. Rezultati študije bodo objavljeni predvidoma do konca leta.

Korporativni @life za krepitev zdravja pri delu

Kot nadgradnjo obstoječega @life je RC IKTS Žalec s partnerji razvil tudi Korporativni @life (Corporate @life), namenjen organizacijam, ki želijo odgovorno nastopati pri zagotavljanju dobrega zdravstvenega stanja svojih zaposlenih.

V sodelovanju z UKC Ljubljana, Inštitutom za medicino dela in njenim Centrom za promocijo zdravja, dopolnjujejo delo na Korporativnem @life. Dr. Metoda Dodič Fikfak z omenjenega inštituta, skupaj s sodelavci, v sklopu projekta »Čili za delo« spodbuja usmeritev, da v organizacijah pričnejo z aktivnostmi za boljše zdravje zaposlenih, k čemur so zavezani tudi v sklopu zakonsko predpisane promocije zdravja pri delu.

Trendi in strokovne smernice kažejo, da je za organizacije najbolj smotrno, da se zavežejo k skrbi za zdravje in varnost zaposlenih. Pri tem je njihov namen, da vzpostavijo strategije in zaveze za vzpostavitev in ohranjanje zdravih ter varnih delovnih mest, z vidika preprečevanja poškodb, obvladovanja stresa, zdrave prehrane, gibanja na delovnem mestu in drugih področij, ki vplivajo na zdravje posameznika. Pri tem je lahko metodologija, ki jo ponuja @life pomoč pri ohranjanju zdravja posameznega delavca.

Zdravniška zbornica Slovenije bo s pomočjo @life v prihodnjih mesecih izvajala projekt Krepitev zdravja delavcev v zdravstvu , kjer bo proučevala skupini zdravnikov na UKC Ljubljana in UKC Maribor, s ciljem spremljanja zdravja pri delu. Projekt bo potekal po vzoru projekta na Mayo kliniki.

Rezultati obeh projektov bodo predstavljeni 19. in 20. maja v Ljubljani, na 2. Mednarodnem simpoziju o obvladovanju stresa na delovnem mestu. Korporativni @life se bo v prihodnjih mesecih izvajal tudi med trgovci in v proizvodni industriji.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri