Prestavljanje ure lahko vpliva na zdravje: še zlasti ga bodo občutile te 3 skupine ljudi

31. 3. 2024
Deli
Nekateri menijo, da je prestavljanje ure majhna sprememba, toda spreminjanje ure lahko vpliva tudi na spanje in biološki ritem telesa. (foto: Profimedia)
Profimedia

Bliža se prestavitev ure iz zimskega na poletni letni čas, kar se bo zgodilo v nedeljo, 31. marca, ko bomo prestavili čas za eno uro naprej. 

Prestavitev ure se v določenih državah po svetu, ki so se za tovrsten sistem odločile, sicer izvaja dvakrat letno, pomladi in jeseni. Glavni namen te prakse naj bi bil v izkoristku sončne svetlobe in večji učinkovitosti v različnih poslovnih dejavnostih, aktivnostih in tudi prostemu času, toda kakšen vpliv pa ima prestavljanje ure na zdravje? 

Ne spreglejte:

Določene skupine ljudi so na prestavljanje ure občutljivejše

Nekateri menijo, da je prestavljanje ure majhna sprememba, toda spreminjanje ure lahko vpliva tudi na spanje in biološki ritem telesa. To lahko privede do motenj nočnega počitka, nespečnosti in na splošno manjše kakovosti spanca. Posledično se lahko pojavijo utrujenost tekom dneva, nezmožnost koncentracije in razdražljivost.  

Poslabšanje razpoloženja

Nekateri ljudje po spremembi ure čutijo izdatno poslabšanje razpoloženja, duševnega nelagodja in razdražljivost, ki je lahko posledica nenadnih sprememb v obstoječih navadah in vsakdanji rutini. Med skupinami ljudi, ki najbolj občutijo spremembe premikov ure so:     

  • ljudje z motnjami spanja,   
  • ljudje s srčno-žilnimi boleznimi,  
  • otroci in mladostniki.

Povečan stres in večje tveganje za nekatere zdravstvene težave

Sprememba ure lahko poveča tudi tveganja za različne bolezni. Med njimi je tveganje za bolezni srca, kot sta srčni napad in hipertenzija. Prav tako se tveganje poveča tudi, če imate težave s srcem in ožiljem, saj lahko nenadne spremembe povzročijo srčno popuščanje, povišan krvni tlak in aritmijo.

Ob motnjah srčno-žilnega sistema se lahko pojavijo tudi druge zdravstvene posledice, saj ima le ta pomembno vlogo v prenašanju kisika in pomembnih hranil do ostalih organov v telesu, kar pa je v primeru težav moteno.

Nekaj preprostih tehnik, ki so lahko v pomoč pri zmanjšanju vpliva

Če ste med ljudmi, ki se na spremembo ure težko privadijo zaradi takšnih ali drugačnih razlogov, je priporočljivo, da se pričnete na spremembo privajati že nekoliko prej. To pomeni, da greste nekaj dni pred spremembo ure, spat 30 minut ali več prej.

Ob tem vam lahko pomaga tudi redna rutina spanja, kjer načeloma vsak dan vstajate in hodite spat ob isti uri. K boljšemu spancu pa lahko pripomore tudi vsakodnevna telesna aktivnost v naravi in umiritev pred spanjem z izbrano umiritveno tehniko, na primer meditacijo, pisanjem dnevnika, branjem knjige ali sproščujočo kopeljo.   

Vir: mondo.rs

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ