"Bodite potrpežljivi, dober občutek po hujšanju pride z zamikom" (komik o tem, kako je izgubil 18 kg)

"Bodite potrpežljivi, dober občutek po hujšanju pride z zamikom" (komik o tem, kako je izgubil 18 kg) (foto: 10ka klub smeha) 10ka klub smeha
15. 3. 2021

Nekateri se pritožujejo nad nepoštenim življenjem, Žan Papič pa pravi: "Ni pošteno, da lahko izgledaš toliko bolje v tako kratkem času."

Žana Papiča lahko vidite na odru kot komedijanta ali ga poslušate v podcastu v vlogi enega od voditeljev. Nikoli ni imel težav stopiti na oder s preveč kilogrami, ker je sprejel samega sebe, se pa sedaj počuti bolje. "A bodite, potrpežljivi, dober občutek potem, ko shujšate, pride z zamikom," pravi Žan. 

S preveliko težo (95 kg) se torej ni počutil precej drugače kot tik potem, ko je shujšal, je pa imel težave z dihanjem. Delno so bile težave povezane z nosnim pretinom, kar je odpravil z operacijo, razliko pa je opazil tudi sedaj, ko je za 18 kilogramov lažji in z dihanjem nima več težav.

Njegova filozofija hujšanja vas bo presenetila: "Motivacija ne obstaja, sprijazniti se moraš s tem, da se ti ne ljubi." 

S hujšanjem je pričel sam in tudi izgubil 10 kilogramov, a jih hitro pridobil nazaj. "Ljudje smo družabna bitja in imamo potrebo, da vsaj nekomu povemo, kaj počnemo," razloži. Pred tem se eno leto ni ukvarjal s svojim videzom in prehrano, saj ni hotel čutiti prisile po drugačnem (bolj zdravem) življenju. Po mentalnem zlomu pa je postal odločen, da potrebuje spremembo. Pomagalo mu je tudi razmišljanje o tem, kaj lahko spremeni, da bo dosegel cilj. 

Telesu dolgo ni privoščil zadovoljstva, do sebe je bil precej strog, zdaj pa stremi k temu, da najde ravnotežje in se vsega loti na daljši rok: "Do novembra bi lahko izoblikoval trebušne mišice, ampak nočem tako na hitro in nočem ob tem trpeti, zato sem prestavil cilj na marec," pove Žan. 

Kako je Žan uspel izgubiti 18 kg?

Dejan Nikolic photography

Najprej prehrana

Za začetek Žan poudari, da si je vredno vzeti dovolj časa za izdelavo načrta - sam je za organizacijo življenja kot ga živi danes porabil kar celo leto. Priznava pa, da mu je morda lažje, ker nima družine in otrok, vendar verjame, da se ne glede na situacijo lahko doseže cilj, če si tega zares želimo in smo se pripravljeni potruditi. 

Prvih 10 kilogramov je izgubil le s spreminjanjem prehrane. Z jedilnika je odstranil alkohol in sladke pijače, dodal pa nesladkano kavo in čaj, limonado, vodo in gazirano vodo. Testiranje intolerance na hrano je pokazalo, da mu ne odgovarja kvas v pivu, kar je razlog, da se je po tej alkoholni pijači vedno počutil precej slabo. Alkohol si še vedno privošči, ampak ob posebnih priložnostih in takrat, ko si ga zaželi, saj si noče prepovedovati hrane ali pijače.

Zmanjšal je vnos ogljikovih hidratov in nekatere zamenjal z bolj zdravimi, kot so npr. lečine in riževe testenine. Odrekel se je sladkarijam, vendar si jih (kot alkohol) še vedno privošči, ko začuti potrebo po sladkem. Svoje pohode do hladilnika se je naučil uspešno omejevati tako, da se zamoti s čim drugim, npr. z branjem knjige. 

Odločil se je tudi za prekinitveni post, kar pomeni, da je določil ure, v katerih se prehranjuje in čas, ko ne je ničesar. Prvi obrok zaužije ob 12.00, nazadnje pa si prigrizek privošči ob 18.00. Način prehranjevanja mu ustreza, ure posta in prehranjevanja pa je določil sam glede na svoj dnevni ritem. 

Potem gibanje

Žana v fitnesu ne boste srečali, saj "mi je škoda denarja, biti v zaprtem prostoru, gledati prepotene ljudi in naprave ...". Bolj mu ustreza jutranji ali popoldanski tek na prostem, ker ima lep razgled na obalo in morje. Omislil si je tudi pametno uro za štetje korakov, kar pomaga pri tem, da gibanje pritihotapi v svoj dan, ne da bi se tega povsem zavedal ali celo čutil prisilo. "Dober trening se da narediti tudi čez dan," je prepričan. 

Drugo skrivnost za ohranjanje teže je odkril v spancu. Ker hitro postane paranoičen, mu urejen spalni ritem pomaga pri tem, da se telo resnično odpočije in se stres ne kopiči. Če pogleda nazaj, opazi, da so bile težave s spanjem povezane z odvečnimi kilogrami. 

Ob upoštevanju vsega naštetega je dosegel 77 kilogramov, kolikor tehta danes. Izpostavlja predvsem to, da ni potrebno trpeti, da bi dosegli zastavljen cilj. 
Dejan Nikolic photography

Hujšanje predvsem ne sme omejevati, zastaviti si ga je potrebno na dolgi rok in stremeti k bolj zdravemu življenju, ki ga bomo lahko ohranjali, še svetuje Žan. Nenazadnje je izgubil 18 kilogramov že z urejeno prehrano, malo teka in vnašanjem gibanja v vsak dan. Ne pozabite pa tudi prisluhniti sebi, ugotoviti, kaj vam najbolj ustreza pri prehrani in gibanju ter se spoštovati. 

Mogoče vam ne bo ustrezal prekinitveni post, sovražite tek in bo vaša pot do izgube kilogramov povsem drugačna kot Žanova, a to ne pomeni, da ste naredili kaj narobe. Pravilna pot je tista, ki si jo boste izbrali sami glede na svoje potrebe in s katero boste našli ravnotežje. 

Žana Papiča lahko spremljate tudi na Instagramu ali v podcastu Fejmiči in v predstavi Shoes v glavo v kateri nastopa skupaj z Gašperjem Bergantom, Borisom Devetakom in Dominikom Vodopivcom.