13 razlogov, zakaj bi avokado morali jesti prav vsak dan
Poleg edinstvenega okusa je avokado preprosto neverjetno zdrav sadež, bogat vir številnih vitaminov, mineralov in hranil. Študije kažejo, da redno uživanje avokada na nešteto načinov izboljša naše zdravje.
Izrezan prehranski vir
Ena porcija avokada vsebuje več kot 20 vitaminov in mineralov in zadosti precejšnje dnevne odmerke po določenih hranilih:
- 53 % po vitaminu K,
- 33 % po vitaminu C,
- 21 % po vitaminu E,
- 26 % po vitaminu B6,
- 19 % po bakru,
- 28 % po kaliju
- in 41 % po folni kislini.
Zdrave maščobe
Dobre mononasičene maščobe v avokadu znižajo vrednosti holesterola in zmanjšajo tveganje za kap in srčni infarkt.
Ravni holesterola
Avokado učinkovito znižuje raven trigliceridov in raven holesterola LDL ter poviša raven holesterola HDL.
Krvni tlak
Avokado vsebuje veliko kalija, ki uravnava krvni tlak.
Afrodiziak
Avokado vsebuje nasičene maščobe, ki igrajo pomembno vlogo pri sintezi testosteronov in okrepijo željo po spolnosti. Avokado je tako naravni afrodiziak.
Zmanjšanje telesne teže
Avokado nasiti in prepreči napade volčje lakote, kar posledično pripomore k zmanjšanju telesne teže.
Absorpcija hranil
Avokado dodajte obrokom, ki vsebujejo v maščobi topna hranila, in tako pomagajte telesu pri njihovi absorpciji. To velja za vitamine A, E, K, D in nekatere antioksidante, na primer lutein, beta karotene in alfa karotene.
Artritis
Znanstveniki so odkrili, da izvlečki iz avokada in sojinega olja učinkovito blažijo simptome artritisa kosti.
Nosečnost
Avokado vsebuje veliko kalija, vitamina B6, folne kisline in vitamina C, ki so ključni za razvoj otrokovega tkiva in možganov ter tudi za razvoj ploda v zgodnjih fazah nosečnosti.
Zdravje oči
Avokado vsebuje veliko zeaksantina in luteina, ki pozitivno vplivata na zdravje oči.
Preventiva pred diabetesom
Polovica avokada dnevno že pomaga uravnavati inzulin in raven sladkorja v krvi.
Vlaknine
Avokado vsebuje veliko vlaknin – 25 % je topnih in 75 % netopnih. Vlaknine znižujejo visoke ravni krvnega sladkorja in zmanjšujejo tveganje za različne bolezni.
Zdravje kosti
Redno uživanje avokada okrepi kosti, ker avokado vsebuje veliko folne kisline, bakra in vitamina K.