Ideja za dnevni jedilnik na poletni dan
Poleti po navadi jemo bolj lahke obroke, na jedilniku je več svežega sadja in zelenjave. Za vas smo pripravili jedilnik z recepti za lahkoten poletni dan.
Zjutraj
Čokoladno-arašidovo maslo
100 g arašidovega masla gladko zmešajte z 2 žličkama kakava v prahu, 1 žličko mletega cimeta in 1 žlico sesekljane temne čokolade.
Fina pletenica
5 koščkov pletenice namažite z 2 žlicama masla, 4 žličkami medu in 2 žličkama pomarančne marmelade.
Francosko
2 rogljička namažite s 4 žličkami marmelade in zraven popijte 250 ml pomarančnega soka.
Opoldne
Solata z njoki in teletino
Za 2 osebi potrebujete:
- sol
- 500 g njokov (iz hladilnika)
- 100 g rukole
- 200 g češnjevih paradižnikov
- 150 g telečjih zrezkov
- 3 žlice oljčnega olja
- 50 g surove šunke v tankih rezinah
- žlička srednje ostre gorčice
- 2 žlici kisa
- 75 ml zelenjavne juhe
- poper
V posodi zavrite slano vodo in v njej po navodilih z embalaže skuhajte njoke. Vodo odlijte, njoke oblijte s hladno vodo in jih dobro odcedite.
V vmesnem času preberite rukolo, jo operite, otresite do suhega in narežite na približno 4 cm velike koščke. Paradižnike operite, jih osušite in prepolovite.
Telečje zrezke oplaknite pod hladno vodo, jih osušite s kuhinjskim papirjem in poševno na vlakna zrežite na približno 1 cm široke trakove. V ponvi segrejte 1 žlico olja in na njem na
visoki temperaturi in ob stalnem mešanju približno 3 minute pecite mesne trakove. Ponev
odstavite. Šunko zrežite na približno 1 cm široke trakove.
Gorčico zmešajte s kisom, preostalim oljčnim oljem in zelenjavno juho ter vse skupaj začinite s soljo in poprom. Njoke zmešajte z rukolo, paradižniki, mesnimi trakovi in šunko. Prelijte s polivko in vse skupaj dobro premešajte.
Zvečer
Polnjene bučke s sirom
Za 2 osebi potrebujete:
- 2 večji bučki (800 g)
- 70 g posušenih paradižnikov
- 1 šopek peteršilja
- 200 g lahke fete (ali 400 g tatarca)
- 1 jajce
- sol
- poper
- olje za model
- 200 g lahkega sira
Bučki očistite, ju operite in prepolovite. Nato ju izdolbite z žličko. Posušene paradižnike zrežite na majhne koščke. Peteršilj oplaknite, ga otresite do suhega in lističe drobno sesekljajte. Feto zdrobite z vilicami in zmešajte z jajcem. Dodajte paradižnike in peteršilj ter zmes začinite s soljo in poprom.
Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Model za narastke premažite z oljem, vanj položite polovice bučk in jih nadevajte s feto. Sir zrežite na tanke rezine in jih položite na nadev. Pecite jih približno 25 minut, da se tudi sir lepo stopi. Različica: če niste ravno vegetarijanka, lahko feto nadomestite s 400 g tatarca.