Sladkorni bolniki potrebujejo športno aktivnost za boljše počutje in preventivo

Ne glede na to, za kateri tip sladkorne bolezni gre, je športna aktivnost izjemno pomemben del terapije kot tudi preventive.

Sladkorni bolniki potrebujejo športno aktivnost za boljše počutje in preventivo

Verjetno ste že vsi ogromno slišali in prebrali o sladkorni bolezni, resni kronični bolezni, katere pojavnost tako v svetu kot tudi pri nas izredno hitro narašča.

Sladkorna bolezen tipa 2 je pogostejša od sladkorne bolezni tipa 1

Sladkorna bolezen tipa 1 prevladuje med mlajšimi od 20 let. V tem primeru gre za avtoimunsko bolezen, ki prizadene Langerhansove otočke v trebušni slinavki, zato le ti ne morejo več proizvajati dovolj inzulina. Sladkorni bolezni tipa 1 pravimo tudi od inzulina odvisna sladkorna bolezen, saj se jo zdravi izključno z injekcijami inzulina.

Sladkorno bolezen tipa 2 imenujemo od inzulina neodvisno, pri čemer gre za kronično presnovno bolezen, ki se običajno pojavi zaradi motnje v izločanju inzulina iz trebušne slinavke. Ta tip sladkorne bolezni je pogostejši pri ljudeh, ki so genetsko predisponirani, njen nastanek pa pospešujejo prekomerna telesna teža, sedeč življenjski slog, kajenje in nezdravo prehranjevanje.

Pozitivni učinki športne aktivnosti na sladkorno bolezen

Vsi vemo, da je pozitivnih učinkov športne aktivnosti ogromno, kadar pa govorimo o sladkornih bolnikih so še posebej pomembni tisti, ki vplivajo na delovanje srca, žile, mišice in telesno presnovo:

  • zmanjšanje količina glukoze v krvi in povečana odzivnost telesa na inzulin;
  • povečanje moč srca, zaradi česar se bo sčasoma zmanjšal srčni utrip v mirovanju;
  • znižanje krvnega pritiska;
  •  povečanje količine zdravega holesterola, ki ščiti pred aterosklerozo;
  • zmanjšanje telesne teže in obsega pasu zaradi zmanjšane količine maščobe.

Športna aktivnost je odvisna od načina zdravljenja sladkorne bolezni

Športna aktivnost oseb s sladkorno boleznijo je vsekakor priporočljiva, težava pa je v tem, da imajo te osebe, vsaj ko govorimo o sladkorni bolezni tipa 2, še druge pridružene bolezni, kot so na primer srčno popuščanje, hipertenzija, motnje srčnega ritma in še kaj.

Zaradi tega je potrebna določena mera previdnosti in pri vadbi upoštevati nekatera priporočila:

  • Pri vadbi moči je priporočljivo, da sladkorni bolniki uporabljajo manjša bremena in večje število ponovitev, saj se na ta način prepreči poslabšanje hipertenzije in drugih kroničnih težav.
  • Vsakokrat, po končani športni aktivnosti, je priporočljivo preveriti stopala in poskrbeti, da na stopalih ne prihaja do žuljev ali drugih odrgnin, ki se pri sladkornih bolnikih počasneje celijo.
  • Bolniki in vaditelji morajo biti dobro poučeni o znakih hipoglikemije in kako ravnati v njenem primeru. Zmedenost, bledica, drhtenje, slabost in znojenje so najočitnejši znaki, pri katerih je potrebno takoj prenehati s športno aktivnostjo in zaužiti sadni sok, kocko sladkorja ali sadje.
  • Pri športni aktivnosti, je ključnega pomena tudi kakšen je način zdravljenja – ali je to zgolj dieta, zdravila v obliki tablet, ali pa gre za inzulinsko zdravljenje, saj se organizem različno odziva na športno aktivnost. Zato je nujno potrebno usklajevanje količine hrane in odmerka zdravila s športno aktivnostjo, po potrebi pa tudi dodaten vnos ogljikovih hidratov.

Športna aktivnost in pogostost merjena glukoze v krvi

Ker ima vsaka športna aktivnost drugačen vpliv na raven glukoze, jo je potrebno toliko bolj pozorno spremljati, še posebej če ste se šele začeli ukvarjati s športno aktivnostjo. Če se zdravite zgolj z dieto, potem ne boste potrebovali nobenih previdnostnih ukrepov, če pa jemljete tablete ali si injicirate inzulin, potem ste bolj izpostavljeni tveganju za nastanek hipoglikemije.

V izogib temu je priporočljivo, da upoštevate pravilo »15-15«. To pomeni, da pred športno aktivnostjo vedno preverite raven glukoze v krvi in če je ta 5,6 mmol/l ali manj, potem zaužijte 15 – 20 g ogljikovih hidratov. Nato si čez 15 minut zopet zmerite raven glukoze v krvi, in če je ta še vedno tako nizka, zopet zaužijte 15 g ogljikovih hidratov. To ponavljajte na 15 minut, dokler ni raven glukoze nad 5,6 mmol/l.

Katere športne aktivnosti izbrati?

Če ste sladkorni bolnik in se do sedaj niste ukvarjali s športno aktivnostjo, je pomembno, da z redno športno aktivnostjo začnete postopoma ter pod strokovnim nadzorom, ker pa postaja sodoben način življenja vedno bolj sedeč, bo za začetek že dovolj, da takšen način življenja popestrite z gibanjem. To pomeni, da pogosteje hodite na sprehode, namesto dvigala uporabite stopnišče, po bližnjih opravkih se odpravite peš ali s kolesom, vrtnarite in še mnogo drugega.

Izmed množice športnih aktivnosti smo prepričani, da boste izbrali pravo, pri čemer je pomembno, da izberete takšne pri katerih boste uživali. Če raje telovadite v dvorani, potem lahko izbirate med vodenimi vadbami, vadbi v fitnesu, različnimi igrami z žogo, plavanju in še marsičem drugem. Če pa raje uživate v naravi, potem so prav izbira kolesarjenje, hoja, balinanje ali lahkoten tek.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza