Čas za brokoli

18. 3. 2009
Deli
Uživanje zelenjave iz družine križnic, tj. brokolija, brstičnega ohrovta, zelja in cvetače, je povezano tudi z zmanjšanjem tveganja za raka.

Že vrabci na strehi čivkajo, da zelenjava vse­­­­­buje snovi, ki nas varujejo pred rakom. Britanci so odkrili, da naj bi z uživanjem brokolija odganjali sladkorno bolezen.

V laboratorijskem testiranju so opazili, da sulforam, ki ga vsebujejo križnice, aktivira gene za proizvodnjo encimov, ki va­­­rujejo krvne žile pred poškodbami, povezanimi z visoko ravnjo glukoze v krvi. Omenjena snov naj bi vplivala tudi na večjo vsebnost antioksidantov, ki se bojujejo s prostimi radikali, nastalimi med divjanjem krvnega sladkorja.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"