D best! Odkrili smo recept za slavno "zeleno pito", zaradi katere Grki živijo dlje

10. 7. 2024
Deli
D best! Odkrili smo recept za slavno "zeleno pito", zaradi katere Grki živijo dlje (foto: Profimedia)
Profimedia

Grška zelena pita ali spanakopita je ta hip zelo priljubljena po vsem svetu, saj velja za jed, ki pozitivno vpliva na dolgoživost.

Grški otok Ikigara je eden od modrih con po svetu, kjer živijo ljudje nenavadno dolgo. Svoje korenine ima tam tudi grško-ameriška pisateljica kuharskih knjig, Diane Kochilas, ki je avtorica spodnjega recepta za slavno grško špinačno pito, ki izvira prav z otoka stoletnikov.

Testo za pito je v osnovi pripravljeno iz polnozrnate pšenične moke, gladke bele moke, zdroba in oljčnega olja. Moramo reči, da ima takšno testo precej drugačen okus in teksturo, kot pa kupljeno listnato testo.

Testo, ki ga kupimo v trgovini je zelo tanko in ob pečenju postane zelo hrustljavo, luskasto. Prav nasprotno pa je testo, ki ga pripravimo sami po receptu Diane Kochilas bolj rustikalno, a se kljub vsemu popolno ujema s splošnim okusom in teksturo pite. Dodatek finega zdroba in gladke moke doda skorjici prijetno lahkotnost.

Malo več dela nam vzame ročno valjanje testa, a verjemite nam, z rezultatom boste zagotovo zadovoljni.

Sestavine za testo

  • 2 skodelici polnozrnate pšenične moke
  • ½ skodelice pšeničnega zdroba
  • ½ skodelice gladke moke
  • 1 čajna žlička soli
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 1 skodelica vode
  • ½ skodelice ekstra deviškega oljčnega olja  

Sestavine za nadev

  • 2 velika pora (očiščena in narezana)
  • 500 g sveže špinače (očiščena in narezana)
  • 250 g blitve (očiščena in narezana)
  • 1 šopek peteršilja (samo listi)
  • 1 šopek kopra
  • 1 šopek sveže mete (samo listi)
  • 1 skodelica nadrobljene grške fete
  • Sol in poper po okusu
  • 1/3 skodelice ekstra deviškega oljčnega olja

Priprava

Najprej pripravimo testo. V veliki skledi z mešalnikom za testo zmešamo moko in sol. Dodamo kis, vodo in oljčno olje. Testo gnetemo na srednji hitrosti mešalnika približno 10–12 minut, po potrebi dodajamo moko (vse dokler ne dobimo gladke in mehke zmesi). Testo oblikujemo v 4 enako velike kroglice in jih položimo v naoljeno skledo. Pokrijemo jih s kuhinjsko brisačo in jih pustimo počivati.

Nato se lotimo priprave nadeva. Por pražimo na dveh žlicah olja, dokler se ne spremeni v gladko, mehko snov. Narezano in očiščeno špinačo ter blitvo v velikem pokritem loncu pokuhamo na nizki temperaturi (približno 10 minut) in pazimo, da so listi po koncu kuhanja še malo "al dente". Odcedimo. Nato pa skupaj zmešamo por, špinačo, blitvo, zelišča, feta sir, sol in poper. Dodamo 1/3 skodelice grškega oljčnega olja (lahko po okusu tudi več) in pustimo, da se nadev ohladi.

Do konca pripravimo testo. Z valjarjem ali palico na pomokani površini razvaljamo prvo kroglico testa v obliko kroga in jo postavimo v naoljen pekač. Površino testa velikodušno premažemo z oljčnim oljem. Enako ponovimo z drugo kroglico in jo položimo preko prve ter jo premažemo z oljčnim oljem.

Zelenjavni nadev enakomerno razporedimo po testu, nato pa ponovimo postopek valjanja dveh kroglic in ju položimo čez nadev. Odvečno testo, ki visi čez pekač, obrežemo in zavihamo robove ter lepo oblikujemo okrasni rob.

Vir: dianekochilas.com

Ne spreglejte: