V leto dni trajajočo študijo je bilo vključenih 116 odraslih, starih med 35 in 58, ki so aktivno poskušali izgubiti težo. Sodelujoči so se pred začetkom srečali z dietetičarko ter se pogovorili o hranilih in prehranjevalnih navadah. Nato so leto dni beležil vse, kar so pojedli in popili, se vsak dan tehtali in nosili napravo, ki je beležila njihovo aktivnost.
Raziskovalci so vsakemu sodelujočemu dodelil indeks zdravega prehranjevanja – merilo kakovosti prehrane, s katerim ugotavljajo, kako dobro je prehrana usklajena s priporočili prehranskih smernic. Indeks so udeleženci za oceno kakovosti svoje prehrane uporabili tako na začetku kot ob koncu raziskave.
Kar 75 odstotkov rezultatov udeležencev se ni ujemalo z rezultati raziskovalcev. V večini primerov so bile številke udeležencev višje.
Podobno je bilo z oceno, za koliko se je med študijo izboljšala njihova prehrana. Le 10 odstotkov udeležencev je spremembo v prehrani ocenilo pravilno.
ZAKAJ TA RAZLIKA? In kaj bi morali narediti? ➡️