Skrivnosti japonske diete za zdravo in vitko telo: To je edina prava japonska dieta in prav poseben super recept za hujšanje

2. 11. 2023
Deli
Skrivnosti japonske diete za zdravo in vitko telo: To je edina prava japonska dieta in prav poseben super recept za hujšanje (foto: Profimedia)
Profimedia

Ni omejujoča, ni zapletena in tradicionalna japonska dieta za telo naredi veliko več kot hujšanje.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.

Tradicionalna japonska prehrana je pravzaprav način prehranjevanja večine Japoncev, ki temelji na tradicionalni japonski kuhinji, znani tudi kot washoku.

Gre za prehrano, ki temelji na morski in rastlinski hrani, z minimalnimi količinami živalskih beljakovin, maščob in dodanih sladkorjev.

Kakšna je tradicionalna japonska prehrana?

Ta dieta je sestavljena iz minimalno predelanih in sezonskih živil, postreženih v manjših porcijah. Pri tem so poudarjeni naravni okusi jedi, namesto da bi jih zakrivali z začimbami in omakami, kot je to pogosto v celinski Aziji.

Prehrana je bogata s parjenim rižem, rezanci, ribami, tofujem, natto (sojino hrano), morskimi algami, svežim, kuhanim ali vloženim sadjem in zelenjavo, z zelo malo dodanega sladkorja ali maščob.

V tej dieti so zastopana tudi jajca, mlečni izdelki in meso, vendar ta živila predstavljajo manjši del jedilnika. Temelji na tradicionalni okinavski prehrani, vendar z več riža in rib, in je v popolnem nasprotju s sodobno japonsko kuhinjo, razvito pod vplivom Zahoda in Kitajske, ki implicira več beljakovin živalskega izvora in predelane hrane.

Čemu je namenjena zdrava japonska prehrana?

Tradicionalna japonska prehrana je povezana s številnimi koristmi za zdravje, medicinska platforma Healthline pa poudarja naslednje:

Je bogata s hranili

V hrani, ki jo tradicionalno uživajo Japonci, prevladujejo rastlinske vlaknine, sledijo kalcij, kalij, magnezij, železo in vitamini, nato morske alge, omega-3 maščobe, antioksidanti ... Vse to prispeva k močnejši imunosti, zdravju srca in ožilja ter možganov, oči, pa tudi zaščitne celice pred poškodbami ali razvojem številnih bolezni.

Profimedia

Lahko izboljša prebavo

Morske alge, soja, sadje in zelenjava so naravno bogati z vlakninami, hranili, ki izboljšujejo prebavo, povečajo količino blata, zmanjšujejo tveganje za zaprtje, podaljšujejo občutek sitosti in uravnavajo apetit. Kislo sadje in zelenjava sta odličen vir probiotikov, zato blažita pline, napenjanje, drisko ...

Lahko vam pomaga doseči vašo idealno težo

Tradicionalna japonska prehrana je bogata z zelenjavo, je sestavljena iz majhnih porcij in naravno vsebuje manj sladkorja in maščob, kar vse prispeva k nižjemu vnosu kalorij. Poleg tega pri tej dieti ni prenajedanja, obstaja pa tudi posebna »caka«: v japonski kulturi velja, da jemo, dokler ne začutimo, da smo »samo« 80-odstotno siti, zato ste lahko prepričani, da nisi pretiraval. Tu so tudi že omenjene vlaknine, zaradi katerih boste pozneje lačni in manj pojedli.

Lahko zaščiti pred kroničnimi boleznimi

Tradicionalna japonska prehrana lahko ščiti pred stanji, kot so sladkorna bolezen tipa 2 in srčne bolezni, saj je polna rib, zelenega čaja, soje, alg, sadja in zelenjave z nizko vsebnostjo sladkorja, maščob in živalskih beljakovin – vseh živil, ki so jih pokazale številne študije. za zaščito pred boleznimi srca, piše Healthline.

Zato ne preseneča, da imajo Japonci kljub večjemu uživanju soli nizko tveganje za nastanek bolezni srca, ki je dejavnik tveganja za srčno-žilne težave, je pokazala študija strokovnjakov medicinske fakultete univerze Tohoku iz leta 2007.

Poleg tega je ena študija s 33 ljudmi pokazala, da je 91 odstotkov udeležencev zmanjšalo dejavnike tveganja za sladkorno bolezen tipa 2 po šestih tednih tradicionalne japonske prehrane. Kot so avtorji pojasnili v prispevku, objavljenem v znanstveni reviji Journal of Atherosclerosis and Thrombosis, se jim je nivo slabega holesterola močno znižal in izgubili so odvečno težo!

Kako se držite tradicionalne japonske prehrane?

Tradicionalne japonske jedi običajno vsebujejo "glavno jed", juho, glavno jed in nekaj prilog.

  • Osnovna hrana: dušen riž, ramen (riževi rezanci), soba (tanki ajdovi rezanci), udon (debeli rezanci iz pšenične moke), natto (hrana iz celih sojinih zrn)
  • Juha: običajno miso juha iz morskih alg, školjk ali tofuja in zelenjave v fermentirani sojini juhi, vendar sta priljubljeni možnosti tudi zelenjavna juha ali rezanci
  • Glavna jed: ribe, morski sadeži, tofu ali natto z možnostjo količine mesa, perutnine ali jajc
  • Priloge: zelenjava (surova, kuhana ali dušena, dušena, na žaru, vložena), divje rastline, morske alge, surovo ali vloženo sadje

Kako se (tradicionalno) prehranjujejo Japonci?

V japonski kuhinji obstaja ena posebnost, ki se je začela širiti po svetu: okus umami – torej prijeten okus, ki velja za enega od petih osnovnih.

Japonci imajo poleg sladkega, grenkega, kislega in slanega tudi umami, kar pomeni zadovoljiv okus. Poleg umamija je v japonski prehrani pomembna tudi vizualna privlačnost jedi, ki jih običajno jemo v majhnih grižljajih in palčkah, ki naj bi ustvarjale bogato harmonijo okusov. Kar zadeva prigrizke, na tem otoku niso običajni in se redkokdaj uživajo.

Kaj pijejo Japonci?

Na Japonskem je zelo priljubljen čaj, običajno se pije vroč zeleni čaj ali hladen ječmenov čaj, medtem ko so alkoholne pijače, kot sta pivo in sake, rezervirane za večerjo.

Preberite še: Že 22 minut telesne aktivnosti nevtralizira posledice te nezdrave razvade

 

Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"