Jesen je med drugim odličen čas za bolj zdrave prehranjevalne navade, ki so lahko v pomoč tudi za hujšanje, v kolikor vas pesti kakšen odvečen kilogram.
V tem letnem času je na voljo obilo sezonskih živil, ki so pravo bogastvo vlaknin, vitaminov in mineralov. Hkrati pa so zdrava in spodbujajo občutek sitosti. Poleg redne telesne aktivnosti in uravnotežene prehrane jih čim večkrat uvrstite na svoj jedilnik in pozitivni rezultati bodo neizbežni.
Ne spreglejte:
Jesenska živila, ki so odlična za hujšanje
1. Buča – vsestranska kraljica jeseni
Buča je nedvomno eno bolj prepoznavnih in priljubljenih jesenskih živil, ki je vsestransko uporabna. Lahko jo pripravite kot bučno juho, v bučnem pireju ali k dodatek različnim jedem. Med drugim je odličen vir vlaknin in hranil, ki pripomorejo k občutku sitosti. Zaradi svojega sladkega okusa pa bo v pomoč pri zmanjšanju želje po sladkarijah.
2. Jabolka in hruške – nadomestek za sladkarije
Jabolka in hruške so lahko odličen prigrizek in nadomestilo za sladkarije. Ker so polne vode in vlaknin, stabilizirajo raven sladkorja v krvi kar zmanjšuje nenadne napade lakote in prenajedanje. Za povrh vsega so polne antioksidantov, ki so zaveznik za močan imunski sistem.
3. Zelje in ohrovt – zeleni zaklad narave
V jesenski prehrani ne sme manjkati listnata zelenjava, med katero sta zelje in ohrovt. Tovsta zelenjava je pravi zeleni zaklad, poln vitaminov C, K in folatov, ki so nepogrešljivi pri razstrupljanju telesa in podpori za imunski sistem. Zelje in ohrovt sta okusna tako v solatah, juhah ali kot priloge.
4. Sladki krompir – alternativa za običajni krompir
Eno izmed živil, ki so v pomoč za hujšanje je tudi sladki krompir, živilo, ki je polno vlaknin in betakarotena. Kljub temu, da vsebuje več ogljikovih hidratov kot običajni krompir, ima nižji glikemični indeks, kar pomeni, da se počasneje absorbira in pomaga ohranjati stabilno raven krvnega sladkorja. Slednje je koristno za izogibanje prenajedanja.
5. Oreščki in semena – brez zdravih maščob ne gre
Oreščki in semena imajo sicer veliko kalorij, toda v zmerni meri (na primer pest oreščkov ali semen kot prigrizek), so izjemno koristna in zdrava. Vsebujejo obilico zdravih maščob, beljakovin in vlaknin, ki ohranjajo dolgotrajnejšo sitost in energijo.
6. Začimbe – topilci maščobnih oblog
Poleg jesenskih živil ne gre pozabiti tudi na začimbe, ki so v pomoč pri topljenju maščob in uravnavanju krvnega sladkorja. To so predvsem ingver, cimet in kurkuma, ki jih lahko dodate različnim jedem. Te začimbe ne bodo le izboljšale okusa hrane, temveč bodo pripomogle tudi k pospešitvi presnove, posledično pa tudi k bolj efektivnemu hujšanju.
Vir: vecernji.hr
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?