Okusna pita je lahko odlična sladica v vseh letnih časih.
Za nameček pa se lahko v različnih obdobjih pripravijo pite z raznovrstnim sezonskim sadjem in živili.
Raznovrstne pite, ki med katerimi so še posebej priljubljene jabolčne, sirove, skutine, jagodne in podobne, imajo kljub različnim sestavinam, soroden način priprave iz testa. Navadno se pripravljajo iz različnega vlečenega ali listnatega testa, ki ga lahko pripravimo tudi sami.
V nadaljevanju vam predstavljamo preprost recept za slastno jogurtovo pito, s katero se bo lahko posladkala vsa družina. Prav tako pa se takšne pite ne bodo branili niti kakšni gostje.
Ne spreglejte:
- Pregrešno slastno: Čokoladna torta iz 3 sestavin, za katero ne boste prižigali pečice
- Nutellini kolački iz 3 sestavin (zdrava različica)
Recept za nebeško jogurtovo pito
Sestavine, ki jih potrebujete za testo:
- 400 gramov navadne moke
- 200 gramov masla, ki ga imejte prej na sobni temperaturi
- 50 gramov sladkorja
- 4 rumenjaki
Sestavine za nadev:
- 3 navadni jogurti
- 1 kisla smetana (200 ml)
- 80 gramov škrobne moke (lahko tudi koruzne)
- 100 gramov sladkorja
- 4 beljaki
- sok 1 limone ali naribana lupinica 1 limone
Postopek priprave:
1. V skledo najprej dajte maslo, ki ste ga prej imeli nekaj časa na sobni temperaturi. Dodajte sladkor in mešajte, dokler se nastane gladka zmes. Zmesi dodajte rumenjake in ponovno premešajte.
Na koncu dodajte še moko ter vse sestavine zmešajte. Na koncu na kratko pregnetite, dokler ne dobite gladke zmesi v obliki krogle. Z nožem jo razdelite na dva enaka dela, vsak del zavijte v plastično folijo in postavite v zamrzovalnik.
2. Po 40 minutah vzemite iz zmrzovalnika najprej eno polovico testa. Naribajte ga in razporedite po pekaču, ki ste ga prej obložili s peko papirjem. Nato pecite 15 minut v predhodno segreti pečici na 180 stopinj Celzija.
3. Potem pripravite nadev, tako, da z mešalnikom stepete beljake in jim postopno dodajajte sladkor, do dobite trd sneg. V drugi posodi zmešajte jogurt, smetano, limonin sok in škrobno moko, ter nato celotno mešanico dodajte v zmes iz beljakov, ki ste jo naredili prej. Vse skupaj zmešajte, dokler ne dobite kompaktne kreme.
4. Po 15 minutah peke vzemite testo iz pečice, toda pečice še ne ugašajte. Polijte kremni nadev na testo in ga po njem enakomerno razporedite. Nato iz zamrzovalnika vzemite drugi del testa in ga naribajte čez kremni nadev.
Pito dajte takoj nazaj v pečico in pecite še približno 40 minut, oziroma dokler se zgornji del ne obarva v zlato rumeni barvi. Ohlajeno pito lahko za konec še potresete s sladkorjem v prahu. Dober tek in uživajte v sladici!
Preverite še:
- 5 okusnih beljakovinskih prigrizkov, ob katerih ogljikovih hidratov ne boste niti malo pogrešali
- Recept za čokoholike: čokoladna torta z gozdnimi sadeži (brez peke in sladkorja)
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?