Kaj jesti poleti? Preverite, katera živila hladijo telo

9. 7. 2024
Deli
Kaj jesti poleti? Preverite, katera živila hladijo telo (foto: Instagram @natacha.oceane (Posnetek zaslona))
Instagram @natacha.oceane (Posnetek zaslona)

Ste vedeli, da tudi prehrana lahko ogreje oziroma ohladi telo?

Strokovnjaki opozarjajo, da se je treba v času visokih temperatur izogibati težki in mastni hrani, odsvetujejo pa tudi sladkor, gazirane pijače in alkohol.     Najstarejša znanost o telesu, ajurveda, deli hrano na toplo in hladno glede na učinek na telo. S pomočjo tega starodavnega znanja se da oceniti ali ima dotična hrana na telo hladilni ali grelni učinek.  

Glede na zunanjo temperaturo hrane lahko sveže kuhano hrano zlahka zamenjamo za vročo hrano, sladoled pa za hladno hrano. Vendar pa v ajurvedskem kontekstu sladoled dejansko zaseda mesto v kategoriji tople hrane, saj po ajurvedi ni neposredne korelacije med fizično temperaturo določene hrane in njeno notranjo naravo.  

Kaj po ajurvedi spada v kategorijo »vroča hrana«?

Med najpogosteje uživana vroča živila spadajo čebula, črni poper, česen, ingver in pikantna živila. Pri ajurvedski dieti se tem sestavinam izogibajo. Morda zveni presenetljivo, toda med vročo hrano se po ajurvedi uvršča tudi sveže sadje, kot so jabolka, pomaranče in mango.

Na telo deluje toplo tudi koreninska zelenjava, kot je korenje, redkev, repa, ter zelišča, kot so bazilika, origano in meta, ki prdejo v poštev bolj v zimskem času.   

Kaj po ajurvedi spada pod »hladno hrano«?

Lahko prebavljiva hrana v poletnih mesecih je: zelenjava, kot so gobe, paradižnik, šparglji, zelena solata in jajčevci, ki ima hladilno naravo. Kategorija hladne hrane vključuje tudi sadje, kot so banane, jagode, lubenice, kiviji in marelice. Ta podatek ni presenetljiv, saj si jih poleti marsikdo rad privošči zaradi njihovih hladilnih lastnosti. 

Hladilni učinek na telo imajo po ajurvedi še mlečni izdelki, kot so mleko in jogurt, smetana in sir, ter vsi izdelki iz soje, vključno s sojinim mlekom in tofujem. V to kategorijo spada tudi zeleni čaj, ki med drugim pomaga pri čiščenju toksinov iz telesa.    

Vir: food.ndtv.com

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren