Prehranska strokovnjakinja razkriva 4 smernice prehranjevanja, ki imajo velik vpliv na zdravje možganov in črevesja

3. 2. 2024
Deli
Med preprostimi načini za izboljšanje zdravja črevesja, ki posledično spodbuja tudi zdravje možganov, je tudi uporaba začimb in zelišč. (foto: Profimedia)
Profimedia

Dejstvo, da ima prehrana vpliv tako na odpornost, zdravje in celo na dolgoživost, ni iz trte zvito. 

Še več, vpliv zdrave prehrane seže tudi do psihičnega in duševnega počutja. Glede pomembnosti tovrstne povezave ozavešča Dr. Uma Naidoo, prehranska psihiatrinja s harvardske univerze in avtorica.

»Hrana, ki jo zaužijemo, med prebavo sodeluje z bilijoni mikrobov v črevesnem mikrobiomu. Ko se razgradi v različne snovi, to sčasoma vpliva na naše duševno počutje. Prav tako nekatera manj zdrava živila v telesu povzročajo različna vnetja,« pravi strokovnjakinja.

Vnetna stanja v črevesju lahko na duševno zdravje povzročijo več neželenih simptomov, med katerimi je tesnoba. Na srečo lahko s kakovostno prehrano in nekaj preprostimi prehranskimi spremembami poskrbite za boljše zdravje možganov.

Ne spreglejte:

Zadnja napoved: meteorolog pojasnil, koliko snega bi lahko zapadlo

Kako poskrbeti za boljše zdravje črevesja in možganov?

1. Povečajte vlaknine v svoji prehrani

Prvi korak do večjega zdravja možganov je to, da povečate vlaknine v prehrani, svetuje dr. Naidoo. Temu pritrjuje tudi raziskava, ki je bila objavljena v reviji Complementary Therapies in Medicine leta 2021, katere izsledki so bili, da je povečan vnos vseh prehranskih vlaknin povezan z manjšo možnostjo za razvoj depresije.

Veliko vlaknin lahko dobite iz živil rastlinskega izvora, med katerimi so:

  • Barvita zelenjava, 
  • fižol in druge stročnice, 
  • lanena semena,
  • zdrava polnozrnata žita.

2. Izberite več polifenolov

Različne rastline in zelenjava, ki je različnih barv predstavljajo raven biotske raznovrstnosti, ki so potrebne za črevesne mikrobe.

Živila, ki so bogata s polifenoli,  so:       

  • Korenje,    
  • borovnice,    
  • jagode,    
  • oreščki, še posebej lešniki,    
  • črne olive.

»Vsa ta živila so pomembna za možgane, saj zlasti zaradi svojih protivnetnih in antioksidativnih lastnosti, vlaknin ter mikrohranil, ki potrebuje telo,« pravi dr. Naidoo.

3. Ne pozabite na živila, ki so bogata s probiotiki

Zdravo črevesje ima neposreden vpliv na zdravje možganov. Odlični za zdravje obojega so probiotiki, ki jih lahko dobite tudi iz fermentirane hrane kot so kefir, jogurt, kimči in kombucha. Med drugim tovrstna živila zmanjšujejo tudi vnetne procese v telesu.

4. Uporabljajte več začimb in zelišč

Med preprostimi načini za izboljšanje zdravja črevesja, ki posledično spodbuja tudi zdravje možganov, je tudi dodajanje več začimb in zelišč v prehrano.

»Začimbe in različne vrste svežih zelišč so bogate z rastlinskimi polifenoli ter antioksidanti,« dodaja strokovnjakinja. Za začinjanje jedi lahko na primer uporabite:      

  • kurkumo in ščepec črnega popra,    
  • meto,    
  • origano,    
  • peteršilj,    
  • timijan,    
  • ingver,    
  • česen.

Ne glede na to, ali začimbe uporabite v juhah, ko pečete morske in mesne jedi ali pripravljate zelenjavo, bodo tovrstne začimbe dodale jedem piko na i ter poskrbele za odličen okus.   

Vir: cnbc.com

Preverite tudi Aktivni podkast:

V epizodi našega podkasta je z nami Janja Kogovšek, mag. prehrane, ki se ukvarja s prehranskim svetovanjem, deluje pa tudi pod Instagram profilom Nutrika.

Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del