Pravijo, da ni bolj zdrave pijače od tega "kmečkega" napitka, ki so ga naše babice uporabljale kot zdravilo za številne bolezni

3. 6. 2024
Deli
Pravijo, da ni bolj zdrave pijače od tega "kmečkega" napitka, ki so ga naše babice uporabljale kot zdravilo za številne bolezni (foto: Profimedia)
Profimedia

Ta napitek, ki ima številne koristi, so uporabljale že naše babice.

Zdaj že vemo, da je za zdravo in dolgo življenje pomemben celoten življenjski slog, ki zajema ustrezno prehrano, zadostno količino gibanja, kakovosten spanec, uravnavanje stresa ter še veliko več. Dodatno pa lahko svoje zdravje okrepimo tudi s točno določenimi živili in napitki. Eden takih napitkov je nedvomno sirotka.

Ne spreglejte:

Sirotka je obogatena z vitamini in minerali, mnogi pa verjamejo, da ima številne pozitivne učinke na zdravje. Tudi strokovnjaki pogosto priporočajo njeno uživanje.

"V preteklosti so sirotko dajali otrokom mater, ki niso mogle dojiti. Danes se uporablja v prehrambeni industriji kot dodatek, ki naravno izboljšuje hranilno vrednost hrane," je za portal stil.kurir.rs povedala nutricionistka Branka Mirković.

Tukaj je nekaj prednosti sirotke:

  • Je odličen vir beljakovin;
  • Je bogata z vitaminom B12;
  • Ima antikancerogene snovi, ki lahko ščitijo pred rakom;
  • Ščiti in krepi imunski sistem;
  • Pripomore k razstrupljanju organizma;
  • Pomaga pri okrevanju in regeneraciji telesa;
  • Pomaga blažiti alergije in težave z dihali;
  • Pripomore k zniževanju holesterola;
  • Pomaga uravnavati apetit.

Sirotko lahko kupite na tržnicah in v trgovinah v tekoči obliki, prav tako pa je na voljo kot prah, ki ga razredčite z vodo. Proteini iz sirotke se prodajajo tudi kot prehranski dodatek.

"Takšni dodatki na osnovi sirotke so zelo cenjeni med tistimi, ki aktivno vadijo v fitnesih, za bodybuilderje pa so sestavni del vsakodnevne prehrane. Sirotka je tekočina, ki ostane pri izdelavi različnih vrst sira. Belo-zelenkasta prozorna tekočina je lahko sladkasta, sladko-kisla ali kisla, odvisno od načina priprave sira. Glede na vrsto mleka, iz katerega je pridobljena, poznamo kravjo, ovčjo in kozjo sirotko. V svetu je izjemno cenjena bivolja sirotka, še posebej tista, ki ostane pri izdelavi mocarele," še dodaja Branka Mirković.

Vir: stil.kurir.rs