Jed, ki so jo pripravljale že naše babice, je v današnjem svetu nekoliko pozabljena, vendar ima ogromno koristi za zdravje.
Za zdravje črevesja in ustrezno telesno težo je pomembna celotna uravnotežena prehrana, ki vključuje zadostno mero vlaknin, beljakovin, vitaminov in mineralov. Obstajajo pa posamezne jedi in živila, ki še dodatno podprejo zdrav metabolizem in nam pomagajo odvreči višek kilogramov.
Ne spreglejte:
- Teh živil nikoli ne bi smeli naročiti prek dostave: hitro se pokvarijo in prinesejo vam lahko zdravstvene težave
- Ideja za izlet: 30 minut iz Ljubljane je pravi raj za ljubitelje kulinarike, kulture in narave
- Ne morete ga spregledati: psihiater razkriva, kako v 5 minutah prepoznate psihopata
Ena takih jedi je tudi polenta.
Gre za tradicionalno jed iz koruzne moke, ki so jo pripravljali že naši predniki. Njena velika prednost je ta, da je cenovno ugodna in enostavna za pripravo, obenem pa ugodno vpliva na zdravje.
Polenta vsebuje maščobe, ki koristijo delovanju črevesja, odlična pa je tudi za topljenje kilogramov, saj je dovolj nasitna, da vas lakota po obroku še nekaj časa je bo "ujela", pojasnjujejo na portalu N1 Slovenija.
Kako pripraviti polento?
Kot že omenjeno, je priprava sila enostavna. Potrebujemo 3 velike zajemalke (koruzne ali pirine) moke, liter in pol vode, malo soli in za boljši okus (a to je po želji) še malo sira ali smetane.
V večji lonec nalijemo vodo, jo solimo in pristavimo na štedilnik, da zavre. V vrelo vodo stresemo moko, vendar še ne mešajte. Moka mora ostati na gladini vode. V sredino kupčka moke s kuhalnico naredite majhno luknjico, nato pa pustite, da se počasi kuha 20-30 minut. Nato z leseno kuhalnico rahlo mešajte toliko časa, da se znebite vseh grudic. Čisto na koncu na vrh polente dodajte sir, smetano ali kajmak.
Polento si privoščite vsaj enkrat tedensko in si tako zagotovite pomembna hranila, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje in dobro počutje.
Vir: n1info.si
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić