Bulgur je prišel k nam iz Bližnjega vzhoda in je danes nepogrešljiva sestavina vsake zdrave kuhinje. Je odlično dietno živilo, ki lahko nadomesti riž in testenine, je dober vir proteinov, vlaknin in vitamina B, poleg tega pa ime zelo malo kalorij.
Poznali so ga že Babilonci, Hetiti in Hebrejci. Leta 2 800 pr. n. št. ga je kitajski cesar Shen Nung označil kot eno od petih svetih živil poleg riža, prosa, ječmena in soje.
Narejen je iz durum pšenice s posebnim postopkom parjenja, sušenja in drobljenja. Zaradi takšnega postopka ohrani večino hranljivih snovi. Ker je odporen na plesen in druge bolezni žit, je mnogo obstojnejši in ga lahko hranimo dalj časa.
Ponekod na Vzhodu še danes uporabljajo starodavni postopek za pripravo – pšenico prevrejo v velikih posodah, dokler ni popolnoma skuhana, nato jo razprostrejo na ravnih strehah hiš in pustijo sušiti na soncu. Posušeno olupijo in zdrobijo.
Okusen vir zdravja
Bulgur ima veliko manj kalorij kot riž, a je bogat vir proteinov, mineralov in vlaknin. Prav zaradi slednjih je odličen tudi za prebavo. Ena skodelica bulgurja vsebuje 8,19 g vlaknin, kar je 32,8 % priporočenega dnevnega vnosa.
Nekatere raziskave so pokazale, da preprečuje nastanek žolčnih kamnov, ter da učinkovito znižuje trigliceride – nezdrave maščobe v krvi. Pomaga tudi zmanjšati simptome divertikularne bolezni, bolezni, ki jo povzročajo divertikli in zaradi katerih lahko pride do nastanka ognojkov in razpok v debelem črevesu.
Je tudi dober vir mangana, ki podpira strjevanje krvi in gradnjo kosti, deluje pri presnovi sladkorja in proti vnetjem. V neki raziskavi je bilo odkrito, da so imele ženske z osteoporozo znatno nižjo vrednost mangana v krvi v primerjavi z zdravimi.
Nasveti za pripravo
Bulgur je hitro pripravljeno živilo, včasih kuhanje niti ni potrebno. Kuhamo ga približno 15 minut in nato pustimo, da se še nekaj časa namaka. Za hladne solate pa lahko bulgur le namakamo. Prelijemo ga z vrelo vodo (razmerje 3:1) in pustimo 30 do 40 minut. Odvisno od tega, kakšno konsistenco želimo.
V mediteranski kuhinji se bulgur uporablja podobno kot riž. Pravzaprav lahko bulgur odlično nadomesti riž v večini receptov. Odlično nadomesti tudi testenine in, zaradi velike vsebnosti proteinov, meso.
Kot priloga ali kot glavna jed
Za 4 osebe:
- 250 g bulgurja
- zelenjavna jušna osnova
- 1 manjši por
- pol čebule
- 2 korenja
- 1 peteršiljeva korenina
- rezina gomoljne zelene
- malo cvetače
- 1 paradižnik
- 1 strok česna
- sol
- 5 poprovih zrn
- 1,5 l vode
Zelenjavna jušna osnova
Vso zelenjavo očistimo in operemo, narežemo na večje kose in stresemo v vodo. Dodamo vse začimbe. Kuhamo dobre pol ure, nato juho precedimo.
Bulgur
Bulgur stresemo v večjo posodo, prelijemo z vrelo jušno osnovo in pokrijemo s pokrovom. Pustimo, da se namaka eno uro.
Bulgur stresemo na kovinsko cedilo, da se dobro odcedi.
V posodi, ki je dovolj velika, da nanjo lahko postavimo cedilo z bulgurjem, zavremo nekaj cm vode.
Ko voda zavre, na posodo postavimo cedilo z bulgurjem in ga pokrijemo s pokrovko. Bulgur parimo nekaj minut in ga med tem večkrat premešamo, da se dobro segreje.
Ponudimo ga z bučkinim pestom.
Katja Mrzel, nutricionistka in pobudnica društva Zeleni ponedeljek. Članek je bil objavljen v reviji Liza.