Kaj jesti namesto testenin? TO so najbolj zdrave alternative

Kaj jesti namesto testenin? TO so najbolj zdrave alternative (foto: Profimedia) Profimedia
3. 2. 2023

Kako testenine nadomestiti z bolj zdravimi živili?

Testenine so ene najbolj priljubljenih jedi na svetu. Poznamo jih v številnih oblikah in navdušujejo nas v najrazličnejših jedeh.

Pri nas so najbolj priljubljene klasične testenine, narejene iz pšenične moke, vendar danes poznamo že veliko alternativnih različic, ki so bolj hranljive ali vsaj manj kalorične.

Preverite slastne vrste zdravih testenin, ki jih obvezno morate preizkusiti!

Polnozrnate testenine

Ko omenimo zdrave testenine, pogosto pomislimo ravno na polnozrnate izdelke. Te imajo več vitaminov, mineralov in beljakovin.

Predvsem pa je pomembno, da imajo polnozrnate testenine ogromno vlaknin. Te podaljšujejo občutek sitosti, zaradi česar boste pojedli manj in po obroku ne boste posegali po nepotrebnih prigrizkih.

Ajdove testenine

Druga odlične zdrave testenine so tiste, ki so narejene iz ajdove moke. Običajno so ne vsebujejo glutena in jajc, zaradi česar so primerne tudi za alergike.

V primerjavi z običajnimi imajo ajdove testenine tudi več vlaknin, ki podaljšujejo občutek sitosti.

Testenine iz leče, čičerike ali soje

V zadnjih letih so testenine iz stročnic postale pravi trend! Navadno so narejene iz leče, čičerike ali soje, manj poznane pa so tudi različice iz graha ali fižola.

Takšne testenine so prava zakladnica beljakovin, obenem pa zaradi posebnih barv lahko poskrbijo tudi za privlačen videz krožnika.

Konjak testenine

Ste že slišali za "brezkalorične" testenine? Gre za izdelke iz rastline konjak, ki imajo precej nizko energijsko vrednost, vsebujejo pa večinoma vlaknine.

Takšne testenine nimajo specifičnega okusa, zato je še toliko pomembneje, da ob njih poskrbimo za okusno omako.

Testenine iz sladkega krompirja

Na slovenskem trgu so se nedavno pojavile tudi posebne testenine iz sladkega krompirja. Imajo poseben okus in videz, ki še dodatno popestri jedi.

Takšne testenine so precej hranljive, obenem pa ne vsebujejo glutena in so zato primerne tudi za posameznike s celiakijo. 

Pirine, koruzne in kvinojine testenine

Danes imamo vse več ponudbe brezglutenskih testenin, ki jih izbirajo številni ljudje, ki jim gluten škodi.

Takšne testenine imajo navadno veliko vlaknin, nekatere pa so bogate tudi z beljakovinami.

Riževe testenine

Še ena odlična alternativa vsem, ki vam škodi gluten. Riževe testenine imajo sicer manjšo hranilno vrednost od klasičnih testenin ter manj vlaknin od drugih alternativ, a so vseeno primerne za vse, ki se izogibate glutenu.

Še posebej dobro se obnesejo v azijskih jedeh.

Testenine iz sveže zelenjave

Ali veste, da lahko namesto testenin uporabite kar svežo zelenjavo? Iz bučk, korenja, buče, kumar, jajčevcev, pese in drugih slastnih živil lahko pripravite rezance ali druge oblike, ki nadomestijo testenine.

Res je, da okus ni podoben običajnim testeninam, a s takšnim obrokom v svoje telo vnesete veliko vitaminov, mineralov in vlaknin, obenem pa ima zelenjava nizko energijsko vrednost in je zato odlična izbira za vse, ki si želite izgubiti nekaj odvečnih kilogramov.

Za zdravo življenje seveda ni nujno, da se povsem odpoveste običajnim testeninam. Pomembno je le, da ste zmerni in da je vaša prehrana čim bolj raznolika ter da z obroki svojemu telesu zagotovite vse, kar potrebuje za normalno delovanje.