Vsi zdravilni učinki, ki jih ima beli čaj

Vsi zdravilni učinki, ki jih ima beli čaj (foto: Profimedia) Profimedia
2. 10. 2017

Beli čaj je minimalno procesiran, narejen iz lepih srebrnih brstov in izbranih lističev, ki so bili poparjeni in nato osušeni. Poznate vse njegove zdravilne učinke? Nekaj smo jih izbrskali mi.

Beli čaj vsebuje veliko antioksidantov in nižjo raven kofeina (razen tisti, pripravljen iz mladih lističev), zaradi svojih lastnosti, pa je priporočljiv za krepitev našega počutja in zdravja.

Zdravilni učinki belega čaja:

 • Krepi imunski sistem

Beli čaj krepi imunski sistem. Glede na študijo, opravljeno na Univerzi Pace, naj bi celo zaviral širjenje virusov in bakterij ter tako znižal možnost okužb. Študija se je osredotočala predvsem na bakterije, ki povzroča gnojna vnetja, angino in pljučnico.

 • Beli čaj pomaga pri izgubi teže.

Antioksidanti v belem čaju pripomorejo k večji porabi in kurjenju maščob v telesu, ter posledično pripomorejo k zdravi izgubi odvečnih kilogramov.

 • Znižuje krvni tlak

Dokazano je bilo, da redno pitje belega čaja znižuje krvni tlak.

 • Blagodejen je za nosečnice.

Antioksidanti v belem čaju omogočajo boljšo zaščito in podporo telesnim celicam ter preprečujejo oksidacijo in odmiranje celic. Beli čaj krepi imunski sistem in zdravje celic, zato naj bi bil odličen tudi za nosečnice.

 • Zmanjšuje možnost rakavih obolenj.

Beli čaj vsebuje številne antioksidante, ki preprečujejo rakava obolenja ter aktivnost prostih radikalov, molekul, ki povzročajo poškodbe celic. Med njimi predvsem flavonoid. Preprečeval naj bi celo raka debelega črevesa, pravi študija, ki so jo opravili na Univerzi v Oregonu.

 • Varuje in blagodejno deluje za srce.

Katehini v belem čaju znižujejo nevarnost za bolezni srca in ožilja. Največ tudi zato, ker znižuje holesterol in znižuje visok krvni tlak.

 • Srbi za zdravje ustne votline in zob.

Fluoridi, flavonoidi, in vsebina tanis, onemogočijo viruse in njihovo škodovanje v ustni votlini. Posledično beli čaj krepi tudi zdravje ustne votline in varuje zobe.

 • Pripomore k zdravim jetrom.

Katehini, ki jih vsebuje čaj, krepijo zdravje jeter.

 • Za celostno zdravje …

Beli čaj je blagodejen, saj med drugim izboljšuje tudi zdravje kože in las, blaži kožne nepravilnosti, pripomore k zmanjšanju vnetij v telesu, izboljšuje spomin, dviguje raven energije v telesu. Zatorej si ga po želji tudi večkrat privoščite.

Kako pripraviti beli čaj?

Beli čaj je še posebej fin in ekskluziven, ko je pripravljen doma, zato si poglejmo, kako si ga lahko pripravite.

Kaj boste potrebovali?

 • 2 čajni žlički lističev belega čaja
 • 1 kozarec vode
 • sladilo po osebni izbiri

Priprava:

Segrejte vodo do visokih temperatur od 75 do 85 stopinj Celzija in pustite mirovati vsaj minuto preden dodate lističe belega čaja. Lističi belega čaja niso tako kompaktni in gosti kot lističi druge sorte. Naj mešanica miruje od 5 do 8 minut, nato prelijte v kozarec, dodajte sladilo in vaš beli čaj je pripravljen.

Zeleni čaj proti belemu čaju?

Beli čaj ima podobne antioksidante kot zeleni čaj, le da jih vsebuje več. Drugi primerjajoči dejavnik pa je raven kofeina, ki ga beli čaj vsebuje manj, včasih pa isto raven. Zeleni čaj ima nekoliko bolj grenki okus, medtem ko ima beli čaj nekoliko bolj nežni in slajši okus. Beli čaj je dražji in tudi težje oz. manj dostopen kot zeleni čaj. V vsakem primeru, če želite shujšati in se znebiti odvečnih kilogramov, je zeleni čaj morda boljša izbira, saj bo svoji sestavi še vseeno bolje pripomore k topljenju odvečnih maščob. Številne študije pa so pokazale, da je beli čaj morda celo bolj učinkovit pri boju proti bakterijam in virusom.

Seveda, če imamo pred seboj čisti, naravno narejeni beli čaj – pazljivi bodite pri duplikatih.

Ali so kakšne nevarnosti uporabe belega čaja?

Četudi je beli čaj v osnovi varen za uživanje, predvsem zaradi (načeloma) nižje ravni kofeina in visoke ravni za zdravje blagodejnih snovi, lahko v določenih primerih predstavlja tveganje, zlasti, če presežemo od 2 do 4 kozarce belega čaja na dan. Količina kofeina v belem čaju je resda nižja, vendar je kofein še vseeno prisoten. Višjo raven kofeina, ki presežejo tudi tiste v zelenem čaju, pa vsebuje beli čaj, ki je pripravljen iz mladih lističev. Kofein pa, kot vemo, lahko povzroči številne nevšečnosti, kot so nespečnost, nervoza, razdražljivost, vrtoglavost in druge nezaželene vplive za naš nevrološki sistem.

Izvlečki belega čaja lahko v večjih količinah povzročijo tudi prebavne težave. Nadaljnje, beli čaj je bogat s flavonoidi, ki nase lahko vežejo železo, posledično zavira absorpcijo železa v telesu. Temu se izognete tako, da beli čaj pijete pred obrokom ali hkrati jemljite železove dodatke.

Priporočljivo pa je, da na primer večerno kavo ob priložnosti zamenjate z belim čajem, ki ima še bolj pozitivne učinke za vaše zdravje.

Koliko kalorij pa ima beli čaj?

Če ne dodamo sladila, je doma narejen beli čaj brez kalorij. Ko pa govorimo o narejenih čajnih vrečkah, pa lahko kalorije narastejo do 100 kalorij. Zato je bolje, da pijete nesladkani, doma pripravljeni beli čaj, da lahko iz njega dobite tudi najboljše in užijete najbolj hranilne vrednosti.

Beli čaj krepi naše zdravje!

Beli čaj je zaradi svojih blagodejnih učinkov eno izmed tistih živil, ki lahko z redno uporabo in s časom bistveno izboljšajo vaše zdravje in življenje. Naj postane del vaše vsakdanje prehrane ter vam pomaga varovati zdravje, saj v splošnem krepi naš imunski sistem pred prehladi in prehladnimi obolenji, ki so v hladnejših mesecih tudi pogostejša.

Preberite še: Zelenega in belega čaja nikar ne pripravljajte tako!

In preverite še, kaj se zgodi, če 30 dni pijete samo vodo.