Ko je govora o hujšanju je prva poteza številnih ljudi ta, da številna živila črtajo iz svojega jedilnika.
Toda drastično omejevanje hrane ni bistveno za izgubo odvečnih kilogramov in trebušne maščobe. Še več, na podlagi raziskav je dokazano, da restriktivne diete nimajo dolgoročnega učinka, četudi se sprva lahko izkažejo kot zelo učinkovite. Na dolgi rok pogosteje vodijo v povečanje telesne teže in jo-jo efekt.
Ne spreglejte:
Če želite izgubiti trebušno maščobo je na jedilnik koristno dodati živila z veliko vlakninami
Mnogi strokovnjaki priporočajo, da za uspešno hujšanje namesto drastičnih diet raje uvedete spremembo prehrane. Na svoj jedilnik pa umestite tudi živila, ki so posebej dobra za hujšanje.
Nutricionistka Rita Faycurry, pojasnjuje, da so živila z veliko vlakninami koristna pri izgubi telesne teže in trebušne maščobe predvsem zato, ker imajo nizko vsebnost kalorij in prispevajo k občutku sitosti.
Lahko jih pojeste v velikih količinah, brez strahu, da bi se to poznalo na teži, ob tem pa zaužijete koristne vlaknine. »Poleg tega lahko že sam pogled na poln krožnik pomaga ljudem, da se počutijo siti,« dodaja nutricionistka.
Živila, ki so bogata z vlakninami so v pomoč tudi pri ravnovesju sladkorja v krvi in zdravju črevesja
Z vlakninami polna živila pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi, kar je še dodaten plus, ki je pomemben pri hujšanju. Ker so ta živila polna beljakovin, so bolj nasitna in se dlje časa prebavljajo. »Pri zaužitju vlaknin, predvsem topnih, se le-te raztopijo v vodi in v želodcu tvorijo želatinasto snov. Ta snov upočasni prebavo oziroma praznjenje želodca in daje občutek sitosti,« pojasnjuje Faycurryjeva.
Poleg tega so vlaknine dobre za zdravje črevesja, kar je prav tako neposredno povezano z izgubo odvečnih kilogramov. Topne vlaknine delujejo kot goba in vpijajo vodo, kar upočasnjuje prebavo. Ne gre pozabiti tudi na to, da so vlaknine nadvse koristne za dobro delovanje in ravnovesje črevesnega mikrobioma, kar pomaga pri dobrem delovanju telesa in navsezadnje tudi metabolizma.
V katerih živilih se nahaja največ vlaknin?
Vlaknine se sicer nahajajo predvsem v živilih rastlinskega izvora, predvsem zelenjavi in tudi sadju, medtem, ko jih v hrani živalskega izvora skoraj ni. Med živili, ki so bogata z vlakninami so med drugim črni fižol, pistacije, stročnice, avokado, brokoli, oves, chia semena, kvinoja, ovseni kosmiči in mandlji. Med sadjem so vlaknine prisotne tudi v hruškah, jabolkih, slivah, borovnicah in marelicah.
Vir: index.hr