4 strašljive stvari, ki se lahko zgodijo med spalno paralizo

4 strašljive stvari, ki se lahko zgodijo med spalno paralizo (foto: profimedia) profimedia
25. 7. 2019

Spalna paraliza je že sama po sebi zelo neprijetna izkušnja, kar lahko potrdite tudi sami, če ste jo kdaj doživeli. Medtem pa se vam lahko pripetijo nekatere na pogled precej grozljive stvari, ki pa običajno ne škodijo zdravju. 

Spalna paraliza se zgodi, ko se del možganov prebudi iz spanja, centri, ki nadzirajo dele telesa, pa so še vedno v fazi počitka. Zato se neuspešno skušate premikati in vstati iz postelje. Obstajata le dva načina, kako se spalna paraliza konča: s spancem ali popolno budnostjo. Medtem ko se dogaja eno ali drugo, pa je stanje lahko zelo zastrašujoče, čeprav zdravju nenevarno. 

Seznanite se z nekaterimi stvarmi, ki se prav tako lahko pojavijo med spalno paralizo. Če jih boste prepoznali, boste vedeli, da vse skupaj ni resnično in lahko umirjeno zaspite nazaj. 

Halucinacije

Te so treh vrst:
  • občutek, da se nekdo ali nekaj nastaja v istem prostoru
  • občutek, da nekaj ali nekdo pritiska na prsni koš
  • občutek letenja ali lebdenja.

Veliko ljudi med spalno paralizo vidi tudi veliko kačo ali insekt, ki se plazi proti njim. 

Če ste prepoznali stanje in ga že doživeli, se je verjetno zgodilo zaradi slabega spanca. Pomembno je, koliko časa spite in kako kakovosten je počitek. Slab vpliv ima lahko že pozen odhod v posteljo ob prostih dnevih, kar uniči spalni ritem. 

Nekdo je v sobi

Zdelo se vam bo, da se nekdo skriva za vrati ali kje drugje v prostoru, lahko čutite tudi, da vas nekdo opazuje skozi okno. Vaše misli so budne in odzivne, zato preklopijo v “zaščitno” stanje. Želijo vas umakniti iz situacije nekam na varno. Pacienti s pogosto spalno paralizo poročajo celo o demonih, otroku brez obraza in zlobni prezenci v sobi. 

Panika

Panika je logičen odziv na strašljivo situacijo, ko se z mislimi prebudite, vendar ne morete premikati telesa ali odpreti oči. Ne morete poklicati na pomoč in nihče v resnici ne ve, kaj se vam dogaja.

Kaj sploh lahko storite, da bi preprečili paniko?

1. Ker boste prepoznali stanje, boste vedeli, da zdravju ni škodljivo in bo slej ko prej minilo.

2. Opomnite se, da se nimate ničesar bati in se namesto tega osredotočite na lep trenutek iz vašega življenja.

3. Sprostite se in se ne skušajte premikati, dokler se popolnoma ne zbudite ali ponovno zaspite.

Ne morete dihati

Ker se ne morete premikati, se lahko zdi, da tudi ne morete dihati oziroma se dušite. To se zgodi, ker ste še vedno v REM fazi spanja, kjer je dihanje zelo plitko, hkrati ste se v mislih prebudili in želite dihati globoko. Zdi se lahko, da nekdo sedi na vašem prsnem košu, zato v pljuča ne morete zajeti zraka. Vendar stanje ni resnično. Pomembno je, da se čim prej sprostite in zaspite nazaj. 

Morda vas bo zanimalo: