Imenujejo ga tekoče zlato. Oljčno olje je že dolgo glavna sestavina sredozemske prehrane, vendar smo šele pred kratkim ugotovili, da hrana ne izboljša le okusa, temveč lahko poskrbi tudi za boljše (in dlje) delovanje vašega telesa.
Pred nekaj meseci je novinarka ameriške revije Vogue vsako jutro na tešče začela piti žlico deviškega oljčnega olja: "Vem, sliši se nekoliko intenzivno, a ko sem slišala vse prednosti, je postal olje prvi korak v mojem jutranjem ritualu. In ko sem si vzela nekaj časa, mi je to postala navada, ki sem jo zaradi vseh blagodejnih učinkov na telo odločila ohraniti."
Preberite še:
- Kako ČESEN ostane svež dlje časa in kakšno shranjevanje je lahko nevarno?
- To živilo je polno vitamina D, upočasnjuje staranje ter deluje protivnetno
Kaj je olivno olje?
Oljčno olje je nenasičena maščoba, sestavljena iz oleinske kisline, fitosterolov, karotenoidov, tokoferolov in polifenolov. Pridobivajo ga z mletjem oliv, nato pa precedijo tekočino, ki izteče.
Prednosti oljčnega olja
- »bori« se proti sladkorni bolezni
- dobro deluje na srce
- znižuje visok krvni tlak
- ohranja holesterol pod nadzorom
- protivnetno
- krepi kosti
- manjši pojav možganske kapi
- bolj zdravo črevesje
- zvišuje raven serotonina v možganih, kar preprečuje depresijo
Je deviško oljčno olje res boljše?
Ko želite dobiti najbolj koristno žlico, posezite po ekstra deviškem olivnem olju, še najbolje iz bio pridelave. Standardne različice oljčnega olja uporabljajo toploto, da iz sadeža izvlečejo čim več soka, vendar se deviško oljčno olje ustvari s postopkom hladnega stiskanja in ostane nerafinirano, kar pusti vse koristne molekule nespremenjene.
Zakaj jemati oljčno olje zjutraj na tešče?
Nekaj zelo močnega je v tem, da zjutraj najprej naredite injekcijo za dobro počutje (tako kot če bi vzeli jabolčni kis ali vodo z limono). Poleg vseh koristi, ki jih prinaša splošno uživanje oljčnega olja ob obrokih, ena ali dve žlici zjutraj na prazen želodec prinesejo posebne prednosti:
- obloge želodca za pomoč pri prebavi
- izboljša črevesni prehod
- uravnava črevesno mikrobioto
- je dnevni vnos antioksidantov in polifenolov
"Želela sem preizkusiti to navado dobrega počutja, ker imam veliko prebavnih težav, kot je pogost refluks kisline, ki ga povzroča stres, in slabe prehranjevalne navade. V nekaj dneh sem se počutil, kot da olje ustvarja zaščitno plast v mojem trebuhu. V nekaj tednih sem naštela vedno manj epizod kislosti želodca in manj težav pri prebavi," je zapisala novinarka Veronica Cristino.
- Preberite še: Katero olje je najboljša izbira za cvrtje?
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?