Je "pokanje prstov" res nevarno?

Je "pokanje prstov" res nevarno? (foto: Profimedia) Profimedia
3. 7. 2022

Če si pogosto pokate sklepe na prstih, ste nedvomno že kdaj dobili komentar, da tega ne smete početi. Preverite, če si s tem res škodujete.

Veliko ljudi si "poka prste" povsem avtomatsko, ali pa to počnejo, da bi se sprostili. Nekateri ljudje prisegajo, da čutijo bolečino ali zategnjenost v primeru, da tega ne počnejo. Spet drugi pa se takemu početju izogibajo v velikem loku, saj so prepričani, da si s takim početjem škodijo. Kaj je torej res?

"Pokanje sklepov" in "pokanje členkov" sta zanimiva, a slabo razumljena pojava. Obstaja veliko teorij o tem, zakaj sklepi pokajo, a pravi vzrok ni točno znan.
Že sodelujete v nagradnem izzivu za pohodnike? >

Je "pokanje prstov" nevarno?

Neboleče pokanje sklepov praviloma ni škodljivo. Čeprav že dolgo let krožijo govorice, da je tako početje nevarno ali celo, da povzroča artritis, stroka tega ni potrdila.

Zaenkrat se še ni izkazalo, da bi si s takim početjem na kakršen koli način škodili ali da bi s tem povečali tveganje za nekatere težave.

Težava je v tem, če pokanje spremlja bolečina. Lahko gre za nepravilnosti struktur v sklepu, s pokanjem pa si lahko še dodatno škodite.

V kolikor je pokanje prstov boleče, se lahko posvetujete tudi s svojim zdravnikom, ki vam bo pomagal odkriti vzrok bolečine in vam tudi pomagati.