Prekomeren spanec je lahko pokazatelj teh resnih zdravstvenih težav

12. 2. 2024
Deli
Prekomeren spanec je lahko pokazatelj teh resnih zdravstvenih težav (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste zadnje čase opazili, da spite veliko več kot prej? Če niste spremenili svojih navad, preverite, ali trpite za katerim od teh zdravstvenih problemov. 👇

Spanec je ključnega pomena tako za fizično kot mentalno zdravje in običajno je večja težava ta, da spimo premalo. Po trdnem in kvalitetnem spancu se prebudite osveženi, polni energije in pripravljeni, da se spopadete z vsem, kar vas čaka na določen dan. Spanec pomaga pri pomnjenju in učenju, omogoči srčno-žilnemu sistemu obnavljanje, uravnava hormone, ki sprožijo lakoto, krepi imunski sistem ... A kaj se zgodi, ko spimo preveč? Je to po vsem naštetem sploh težava?

Kaj so možni vzroki prekomernega spanja? 

Splošen nasvet je, da naj bi na noč spali med 6 in 8 ur - nekateri potrebujejo več spanca kot drugi za normalno funkcioniranje. In medtem ko je pogostejša težava premalo spanca, bomo tokrat ugotovili, kaj lahko povzroči prekomeren spanec. Kot boste videli, je lahko spanje precej resno in ne le nekaj neprespanih noči, po katerih razumljivo spite dlje. Prekomeren spanec je razumljiva posledica, ko npr. potujete in ste dolgo na poti, zamenjate časovni pas, okrevate po stresnem tednu, ste bolni ali prehlajeni in v podobnih situacijah, kjer lahko najdete pojasnilo za dodatne ure spanja. 

Preverite še: 

Skrbeti vas mora, ko več dni zapored spite več kot običajno in več kot 9 ur, saj vam telo očitno sporoča, da je nekaj narobe. Lahko gre za prekrito težavo s spanjem, ki je niste opazili, ali drugo zdravstveno stanje, s katerim simptoma verjetno ne bi povezali. Če ne gre za posledico zdravil, nevrološko ali fizično motnjo, se torej spopadate s težavami s spanjem. 

Druga možna zdravstvena stanja, ki povzročajo prekomeren spanec, so: 

 • debelost,
 • srčne bolezni,
 • diabetes,
 • sindrom nemirnih nog, 
 • škripanje ali stiskanje zob,
 • kronična bolečina, 
 • hipotiroidizem,
 • depresija, tesnoba. 

Od spalnih motenj lahko trpite za: spalno apnejo, narkolepsijo, kronično nespečnostjo ... Ena od raziskav iz leta 2018 je prišla do zaključkov, da lahko spanec, ki je daljši od šestih ur, poveča tveganje za srčne bolezni. Ljudje z motnjami razpoloženja bodo bolj verjetno spali prekomerno in poročali o slabši kvaliteti življenja od tistih, ki spijo manj (po priporočilih). Še nekaj možnih posledic prekomernega spanja je pretirana dnevna zaspanost, sindrom zapoznele faze spanja, nenormalno ravnovesje hormonov, Parkinsonova bolezen in demenca. 

Kako veste, da spite preveč?

Kadar spite premalo, ne potrebujete posebnega opomnika, saj se s težavo prebudite in od doma odidete zadnji trenutek, potem pa sledi veliko skodelic kave, ki jih obžalujete zvečer, ko ne morete zaspati. Kako pa boste vedeli, da spite preveč? Kot smo omenili na začetku, daljši spanec ni vedno razlog za skrb, če za to obstaja logična razlaga. Za odraslega človeka je priporočljivo, da spi med 7 in 9 ur na noč. Če se več dni zapored ali v tednu najdete krepko čez zgornjo mejo, spite preveč. 

Tu je nekaj znakov, po katerih boste vedeli, da spite prekomerno: 

 • povečana utrujenost čez cel dan in pomanjkanje energije
 • upad imunskega sistema
 • spremembe v odzivu na stres
 • povečano tveganje za nekatere bolezni (srčne, kronične, debelost ...)

Če menite, da tu leži težava, se oglasite pri svojem zdravniku, ki vam bo ustrezno svetoval in ugotovil, ali se zadaj skriva večja zdravstvena težava. 

Viri: academic.oup.com, Every day Health

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger