Vas konstantno zebe, tudi ko je drugim toplo? TO so lahko razlogi (in ni kriva zima)

Vas konstantno zebe, tudi ko je drugim toplo? TO so lahko razlogi (in ni kriva zima) (foto: Profimedia) Profimedia
30. 1. 2023

Ste tisti, ki se vedno trese, kljub temu, da nosi tri jopice in še jakno za povrh? Preobčutljivost na mraz lahko izvira iz nekaj možnih dejavnikov, pojasnjuje osebni trener Jason Briggs iz Shoe Hero.

Pa naj gre za to, da vaš živčni sistem ne zaznava zunanjih dražljajev na pravi način, do preprosto obvladljivih izbir življenjskega sloga.

»Hipotalamus (območje možganov, ki uravnava temperaturo) pošilja sporočila različnim delom telesa, naj se ohladijo ali ogrejejo,« pravi Briggs. »To je zelo aktiven del možganov; nadzoruje tudi sproščanje hormonov, apetit, prilagajanje čustvenih odzivov in upravljanje spolnega vedenja." Ker hipotalamus nadzoruje tudi vaš apetit, določa vaš metabolizem, ki je pomemben del regulacije vašega telesa in mora delovati učinkovito, da kuri kalorije in uravnava temperaturo telesa.

Morebitni razlogi, zakaj vas zebe

Nenehno vas lahko zebe iz različnih razlogov. Najpogostejši razlogi so nizke temperature v okolici (kot so recimo pozimi), premalo telovadbe, premalo spanja, pomanjkanje vitaminov, lahko pa to kaže na resne zdravstvene težave. Poglejmo podrobneje, kakšni so lahko razlogi za konstanten občutek mraza. 

Nižje temperature

Tudi spol lahko igra pomembno vlogo, je dodal Briggs: "Študija, objavljena v reviji Nature leta 2015, je pokazala, da medtem, ko lahko moški z veseljem delajo pri 21°C, je bilo ugotovljeno, da ženske pri teh temperaturah običajno zebe.«

Zebe: ženska v šalu v stanovanju, radiator še bolj greje. Profimedia

Zebe: ženska v šalu v stanovanju, radiator še bolj greje.

Premalo gibanja

Prav tako vas lahko zebe zaradi izbire življenjskega sloga. Premalo vadbe je eden od možnih vzrokov – redne vadbe pomagajo vašemu srcu in pljučem, da delujejo učinkoviteje, dovajajo kisik in vitalna hranila po telesu, zaradi česar vam je topleje.

Premalo spanja

Prav tako je bolj verjetno, da vas zebe, če imate pomanjkanje spanja. Vzpostavitev zdravega vzorca spanja je odličen začetek, saj porušeni bioritem povzroči, da se telo dovolj ne regenerira – stranski učinek tega je občutek mraza zaradi pomanjkanja energije.

Pomanjkanje vitaminov

Pomanjkanje temeljnih vitaminov, kot so železo in vitamini B (številke kažejo, da ima približno tretjina žensk nizko vsebnost železa, pogosto zaradi močnih menstruacij), lahko prav tako igra pomembno vlogo. 

Kaj lahko naredite, če vas zebe, tudi, ko ni čas za rokavice, kapo in šal?

Seveda si lahko pomagate tudi s termoforji in čaji. Ampak, če ste opazili, da vas nenehno zebe, Briggs priporoča, da vodite dnevnik, kdaj vas najbolj zebe. "Zabeležite, kako se ob tem počutite (zaspani, tesnobni, letargični) in v katerih primerih vas bolj zebe. Ugotavljanje vzrokov je prvi korak, ki vas vodi do prave diagnoze."

Znak za resnejše zdravstvene težave?

Briggs dodaja: "Če ste zaskrbljeni, da gre za nekaj resnejšega od presnove ali pomanjkanja železa, je nekaj znakov, na katere morate biti pozorni," dodaja Briggs. "Utrujenost ali šibkost, omotičnost v mrazu, bleda koža in suhi krhki lasje ali nohti so običajno znaki večjih zdravstvenih težav." To so primeri, ko je potrebno obiskati osebnega zdravnika. 

Viri: Cosmopolitan.com