Zakaj "poberem" vse bolezni iz službe? Tu je vaš odgovor (in ne krivite imunskega sistema)

Zakaj "poberem" vse bolezni iz službe? Tu je vaš odgovor (in ne krivite imunskega sistema) (foto: Profimedia) Profimedia
1. 10. 2022

Trebušna gripa, prehlad, angina ... Če se vaš spisek bolezni, ki jih dobite od sodelavcev in v službi, daljša, verjetno ni kriv le šibek imunski sistem. 

Ne, ne obdaja vas nekakšno prekletstvo, ki bi poskrbelo, da v svoj sistem vnesete vse bakterije in viruse, ki krožijo v službi. Imunski sistem ima pri tem nekaj vloge, vendar ne toliko, kot mislite. Pogosto lahko tudi sami preprečite bolezen. 

Imunski sistem je v resnici precej zapleten, saj ga sestavljajo različni organi, celice in beljakovine, njegova naloga pa je, ščititi telo pred potencialno nevarnimi snovmi in torej poskrbeti za preživetje. Prepreči in nevtralizira lahko grožnje, ki jih prinesejo bakterije, virusi, paraziti, oblike plesni ... Vendar to ne deluje v trenutku. Potrebnega je nekaj časa in "truda" telesa, zato imate včasih nadležne simptome, kot so solzne oči in zamašen nos. 

Tukaj pride na vrsto reakcija imunskega sistema ...

Če je vaš imunski sistem bolj aktiven, se bo odzval intenzivneje, zato boste pogosteje bolni ali imeli težje poteke bolezni. Vsak imunski sistem se namreč na okužbe odziva na svoj način, zato pogostost zbolevanja ne nakazuje na močnejši ali šibkejši imunski sistem. 

Pogosteje na primer zbolijo tudi tisti, ki določenim virusom niso bili izpostavljeni in zato niso ustvarili veliko protiteles. 

Vedeti moramo, da nas imunski sistem lahko obvaruje le, če mu nudimo vse, kar potrebuje za delovanje. Zagotovo že veste, na kaj namigujemo: 

  • obvladovanje stresa
  • uravnotežena prehrana
  • zadostna količina gibanja vsak dan
  • urejen spalni cikel

Vemo, da je to lažje reči kot storiti, pa vendar si boste nakopali veliko zdravstvenih težav, če zanemarjate kaj od naštetega. 

Veliko vlogo pri vprašanju, kolikokrat boste zboleli, ima tudi HIGIENA. V zadnjih dveh letih ste verjetno spremenili marsikatero higiensko navado, kot je umivanje rok. Prav s to navado ste že preprečili in lahko preprečite mnoge okužbe. Samo pomislite, česa vsega ste se danes že dotaknili. Zagotovo s seboj nosite telefon, ki ima na sebi ogromno nečistoč, morda ste uporabili javni prevoz, v službi uporabili stranišče ...

Pomagalo bo tudi, če omejite dotikanje obraza. To počnete večinoma nezavedno, zato skušajte posvetiti več pozornosti in se opomniti, ko se ujamete pri početju. 

Poleg imunskega sistema in higiene, preverite še, kako se SPORAZUMEVATE Z DRUGIMI. Je med vami veliko fizičnega stika, se radi objemate, poljubljate na lica, rokujete? S tem seveda ni nič narobe, a v času, ko je virusov in bakterij največ, takšno interakcijo raje omejite. To storite tudi, ko imate sami znake prehlada. Takrat poskrbite, da bo vaša delovna površina vedno čista.