Maščobe so pogosto na slabem glasu, ker jih številni povezujejo z zdravju škodljivimi. Toda ne gre vseh metati v isti koš.
Nekatere so namreč zdravju koristne in med drugim tudi pomemben vir esencialnih maščobnih kislin, ki jih telo sicer ne more proizvesti samo. Toda le v primeru, če izberemo kakovostne zdrave maščobe.
Ne spreglejte:
Poglavitna vloga, ki jo imajo zdrave maščobe v prehrani
Zdrave maščobe so pomemben del uravnotežene prehrane, saj zagotavljajo potrebno energijo in vzdržujejo pomembne telesne procese kot je stabilna temperatura telesa. Nekatere vitamine (A, D, E in K), ki so topni v maščobi , lahko telo absorbira zgolj s pomočjo maščob.
Sodeč po študijah lahko prehrana, ki je bogata z enkrat nasičenimi maščobami, pomaga znižati raven slabega holesterola (LDL), hkrati pa vzdrževati ali povečevati raven dobrega holesterola (HDL) v krvi, pravi Nutricionistka Dijana Radetić.
Nekaj zdravstvenih koristi, ki jih imajo zdrave maščobe
Prednosti, ki jih obeta prehrana z dodanimi enkrat nasičenimi maščobnimi kislinami, poleg pozitivnega vpliva na raven dobrega holesterola v krvi, zmanjšuje tudi druge vrste zdravstvenih težav. Med drugim vpliva na raven insulina in glukoze v krvi, kar je koristno pri nadzoru sladkorne bolezni tipa 2 in zmanjševanju tveganja za bolezni srca.
Omeniti velja tudi to, da zdrave maščobe vidno prispevajo k zmanjšanju vnetnih procesov v telesu. Sicer pa zdrave maščobe pripomorejo k daljšemu občutku sitosti in zmanjšajo napade po nezdravih prigrizkih, kar je v pomoč pri uravnoteženi telesni teži.
Vrste maščob, ki vplivajo na zniževanje slabega holesterola
Zdrave maščobe za katere nutricionistka pravi, da pozitivno vplivajo na uravnavanje ravni holesterola v krvi so predvsem tiste, ki so prisotne v:
- rastlinskih oljih (olivno, sončnično, sojino, koruzno),
- avokadu,
- oreščkih (mandlji, orehi in brazilski oreščki),
- semenih (sončnična, lanena, bučna in chia semena),
- in ribah.
Po drugi strani pa se je smiselno čim bolj izogibati tako imenovanih slabih maščob, kamor spadajo predvsem izdelki, ki so bili večkrat predelani. Med njimi so: predelni mesni izdelki, rdeče meso, pekovski izdelki in pecivo ter jedi, ki so bile pripravljene s cvrtjem.
Vir: zdravlje.kurir.rs
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?