Maščobe niso vedno slabe in škodljive za holesterol: nutricionistka razkriva 5 vrst, ki ga celo znižujejo

27. 10. 2024
Deli

Maščobe so pogosto na slabem glasu, ker jih številni povezujejo z zdravju škodljivimi. Toda ne gre vseh metati v isti koš. 

Nekatere so namreč zdravju koristne in med drugim tudi pomemben vir esencialnih maščobnih kislin, ki jih telo sicer ne more proizvesti samo. Toda le v primeru, če izberemo kakovostne zdrave maščobe.

Ne spreglejte:

Poglavitna vloga, ki jo imajo zdrave maščobe v prehrani

Zdrave maščobe so pomemben del uravnotežene prehrane, saj zagotavljajo potrebno energijo in vzdržujejo pomembne telesne procese kot je stabilna temperatura telesa. Nekatere vitamine (A, D, E in K), ki so topni v maščobi , lahko telo absorbira zgolj s pomočjo maščob.

Sodeč po študijah lahko prehrana, ki je bogata z enkrat nasičenimi maščobami, pomaga znižati raven slabega holesterola (LDL), hkrati pa vzdrževati ali povečevati raven dobrega holesterola (HDL) v krvi, pravi Nutricionistka Dijana Radetić.

Losos, oreščki, semena, jajca, olivno olje.
Profimedia

Nekaj zdravstvenih koristi, ki jih imajo zdrave maščobe

Prednosti, ki jih obeta prehrana z dodanimi enkrat nasičenimi maščobnimi kislinami, poleg pozitivnega vpliva na raven dobrega holesterola v krvi, zmanjšuje tudi druge vrste zdravstvenih težav. Med drugim vpliva na raven insulina in glukoze v krvi, kar je koristno pri nadzoru sladkorne bolezni tipa 2 in zmanjševanju tveganja za bolezni srca.

Omeniti velja tudi to, da zdrave maščobe vidno prispevajo k zmanjšanju vnetnih procesov v telesu. Sicer pa zdrave maščobe pripomorejo k daljšemu občutku sitosti in zmanjšajo napade po nezdravih prigrizkih, kar je v pomoč pri uravnoteženi telesni teži.

Vrste maščob, ki vplivajo na zniževanje slabega holesterola

Zdrave maščobe za katere nutricionistka pravi, da pozitivno vplivajo na uravnavanje ravni holesterola v krvi so predvsem tiste, ki so prisotne v:

  • rastlinskih oljih (olivno, sončnično, sojino, koruzno),
  • avokadu,
  • oreščkih (mandlji, orehi in brazilski oreščki),
  • semenih (sončnična, lanena, bučna in chia semena),
  • in ribah.

Po drugi strani pa se je smiselno čim bolj izogibati tako imenovanih slabih maščob, kamor spadajo predvsem izdelki, ki so bili večkrat predelani. Med njimi so: predelni mesni izdelki, rdeče meso, pekovski izdelki in pecivo ter jedi, ki so bile pripravljene s cvrtjem. 

Vir: zdravlje.kurir.rs

Kaj se dogaja? Ena najbolj priljubljenih pekarn v Ljubljani zapira svoja vrata