Maščobe niso vedno slabe in škodljive za holesterol: nutricionistka razkriva 5 vrst, ki ga celo znižujejo

27. 10. 2024
Deli

Maščobe so pogosto na slabem glasu, ker jih številni povezujejo z zdravju škodljivimi. Toda ne gre vseh metati v isti koš. 

Nekatere so namreč zdravju koristne in med drugim tudi pomemben vir esencialnih maščobnih kislin, ki jih telo sicer ne more proizvesti samo. Toda le v primeru, če izberemo kakovostne zdrave maščobe.

Ne spreglejte:

Poglavitna vloga, ki jo imajo zdrave maščobe v prehrani

Zdrave maščobe so pomemben del uravnotežene prehrane, saj zagotavljajo potrebno energijo in vzdržujejo pomembne telesne procese kot je stabilna temperatura telesa. Nekatere vitamine (A, D, E in K), ki so topni v maščobi , lahko telo absorbira zgolj s pomočjo maščob.

Sodeč po študijah lahko prehrana, ki je bogata z enkrat nasičenimi maščobami, pomaga znižati raven slabega holesterola (LDL), hkrati pa vzdrževati ali povečevati raven dobrega holesterola (HDL) v krvi, pravi Nutricionistka Dijana Radetić.

Poslanec državnega zbora si je spremenil priimek
Losos, oreščki, semena, jajca, olivno olje.
Profimedia

Nekaj zdravstvenih koristi, ki jih imajo zdrave maščobe

Prednosti, ki jih obeta prehrana z dodanimi enkrat nasičenimi maščobnimi kislinami, poleg pozitivnega vpliva na raven dobrega holesterola v krvi, zmanjšuje tudi druge vrste zdravstvenih težav. Med drugim vpliva na raven insulina in glukoze v krvi, kar je koristno pri nadzoru sladkorne bolezni tipa 2 in zmanjševanju tveganja za bolezni srca.

Omeniti velja tudi to, da zdrave maščobe vidno prispevajo k zmanjšanju vnetnih procesov v telesu. Sicer pa zdrave maščobe pripomorejo k daljšemu občutku sitosti in zmanjšajo napade po nezdravih prigrizkih, kar je v pomoč pri uravnoteženi telesni teži.

Vrste maščob, ki vplivajo na zniževanje slabega holesterola

Zdrave maščobe za katere nutricionistka pravi, da pozitivno vplivajo na uravnavanje ravni holesterola v krvi so predvsem tiste, ki so prisotne v:

  • rastlinskih oljih (olivno, sončnično, sojino, koruzno),
  • avokadu,
  • oreščkih (mandlji, orehi in brazilski oreščki),
  • semenih (sončnična, lanena, bučna in chia semena),
  • in ribah.

Po drugi strani pa se je smiselno čim bolj izogibati tako imenovanih slabih maščob, kamor spadajo predvsem izdelki, ki so bili večkrat predelani. Med njimi so: predelni mesni izdelki, rdeče meso, pekovski izdelki in pecivo ter jedi, ki so bile pripravljene s cvrtjem. 

Vir: zdravlje.kurir.rs

Kaj se dogaja? Ena najbolj priljubljenih pekarn v Ljubljani zapira svoja vrata