5 trikov delovnih mam, ki niso povsem brez energije

5 trikov delovnih mam, ki niso povsem brez energije (foto: profimedia) profimedia
10. 2. 2018

Služba in majhni otroci so naporna kombinacija, ki mame pogosto izmuči in jim pobere vso energijo. Da boste lažje uravnavale oboje, je tu nekaj trikov za vse mame.

Čeprav se zdi nemogoče, se z nekaj truda in triki lahko odrežete kot odlična mati in uslužbenka. V vsak dan vpeljite spremembe, ki vam bodo omogočile, da končno zadihate.

Omislite si dni, ko lahko “grešite”

Enkrat na dva tedna naj bo dan namenjen umirjanju živcev in odganjanju stresa. Takrat se izognite večjim opravilom, pogrejte kosilo, ki ste ga skuhali že včeraj in dan namenite igranju v parku z otroki in uživanju v kepici sladoleda v priljubljeni kavarni. Najbolje je, da izberete dela prost dan, da se lahko odpravite tudi na krajši izlet v naravo, ki vam bo napolnila baterije.

Smejte se

Smejte se pogosto in preženite nejevoljo. Najdite stvari, ki iz vas izvabijo vsaj majhen nasmeh. Nenazadnje so lahko otroška dejanja pogosto zabavna. Obdajte se z ljudmi, ki cenijo humor ali se odpravite na komični večer. Ko boste večkrat dobre volje, se boste bolj mirno odzvali na stres, ki ga doživljate vsak dan, otroci pa bodo ob vas bolj sproščeni.

Čas, namenjen samo vam

Vsak dan (ali vsakih nekaj dni), si vzemite čas samo zase. Zdi se popolnoma nemogoče, vendar je izvedljivo. Že pol ure branja, tople kopeli ali priljubljenega hobija vas bo sprostilo in omogočilo, da normalno zadihate. Tako boste manj napeti in lažje lovili ravnovesje med službo ter družinskim življenjem. Naj to postane rutina, ki jo boste s časom lažje usklajevali.

Privoščite si večer s prijatelji

Kdaj ste se nazadnje sprostili v družbi prijateljev, brez otrok, ki bi narekovali tempo odhoda domov? Če se ne morete spomniti, je minilo že preveč časa. En večer otroke prepustite partnerju ali varuški, skličite prijatelje (tiste prave, ne le sodelavce iz službe) in si privoščite odklop od obveznosti. Zdi se nemogoče, da bi kar tako izpustili vse opravke iz rok, vendar je popolnoma izvedljivo, če si tega le želite. Potrebne bo malo več organizacije, a se bo izplačalo.

Vzemite si čas za partnerja

Osrednji del vajinih življenj se sedaj vrti okoli otrok in prav je tako, vendar včasih potrebujeta kakšen dan samo zase. Otroke prepustita babicam in dedkom, tetam in prijateljem, ki jih bodo z veseljem popazili nekaj ur ter se odpravita na nekajurno plavanje v bazenu, masažo ali ostanita kar doma in si v miru oglejta film ali počnita aktivnosti, ki vaju veselijo. Utrjujta svoj odnos, da se bosta lahko spopadla z vsem, kar vama prinese življenje.