Ne vidite rezultatov svoje redne vadbe? Vemo, zakaj

Ne vidite rezultatov svoje redne vadbe? Vemo, zakaj (foto: Profimedia) Profimedia
23. 1. 2023

Spravili ste se k redni vadbi, vendar ne vidite obljubljenih rezultatov? Je vse skupaj laž ali je težava kje drugje?

Končno ste upoštevali priporočila prijateljev in trenerja ter začeli redno obiskovati teloavdnico. Pohvalno! Vendar lahko hitro odnehate, če se vsaj prve dobre posledice ne pokažejo dokaj kmalu. Zakaj torej niste občutili še nobene? 

Zakaj ne vidite dobrih posledic vadbe?

Ker je minilo premalo časa

Vam se lahko en mesec zdi neskončno dolgo in za vami je verjetno že kar nekaj obiskov vadbe. Vsaj kakšen kilogram ali dva bi lahko izgubili, kajne? Ali pa brez zadihanosti prišli na hrib, bolje spali, imeli oblikovane mišice? 

No, en mesec žal ni dovolj, da bi videli opazne spremembe v ogledalu ali na tehtnici (če jih, hujšate zelo prehitro). Vztrajati boste morali nekoliko dlje, lahko pa po enem mesecu že začnete opažati, ali imate čez dan več energije, kako spite, kakšne odločitve sprejemate glede prehrane ...

Vaša vadba je prelahka

Posebno če ste telovadili že kdaj prej in ste se morali le vrniti na stara pota, se lahko zgodi, da izberete prelahek nivo vadbe. Če se ne zadihate, zlahka opravite vse vaje in bi po vadbi brez težav opravili še kakšno fizično aktivnost, morate povečati intenzivnost. Vendar tega ne storite prehitro. Najbolje je, da vas spremlja trener, ki bo ocenil, v kakšni pripravljenosti ste in prilagodil vadbo glede na rezultate. 

Premalo spite

Nereden spalni ritem in redna vadba sta odličen recept, da boste kmalu odnehali, ker boste preveč izčrpani za gibanje. 

Če se v posteljo odpravite prepozno in vedno ob drugačni uri, s tem preprečujete telesu okrevanje in celjenje, kar se dogaja ponoči med spanjem. Mišice med spanjem sprostijo amino kisline, ki tvorijo beljakovine, v krvni obtok, kar jim omogoča rast in okrevanje (celjenje mikropoškodb). Ker onemogočate ta proces, ne boste imeli veliko energije za vadbo in si boste slej ko prej prigarali poškodbo. 

Izpuščate obroke

Slišali ste, da naj bi z vadbo imeli več energije, vam pa se zdi, da ste le izjemno utrujeni in v dnevu ne morete postoriti ničesar več? Odgovor se lahko skriva v hrani. Kaj jeste pred in po vadbi? Ali izpuščate kakšen glavni obrok za še boljši učinek in hitrejše izgubljanje kilogramov? 

S tem si ne delate nikakršne usluge, saj pri izpuščanju obroka pred vadbo telo prikrajšate za vir energije, ki jo potrebuje za fizično obremenitev, po vadbi pa ne dobite hranil, ki so potrebna za okrevanje in nadomeščanje izgubljenih zalog v telesu. 

Posledično verjetno ne boste občutili dobrih strani vadbe, ravno nasprotno - mogoče boste odnehali. 

Nimate dni za počitek

Vadbe ste se lotili resno, kar pomeni, da si le redko vzamete dan za odmor, ko ne počnete nobene fizične aktivnosti. Zakaj torej ne vidite dobrih rezultatov? 

Ravno v tem je težava - vaše telo ni stroj, kar pomeni, da potrebuje počitek in čas za okrevanje. Ker mu ga ne daste, ste povsem izčrpani, verjetno veliko vaj delate narobe, imate vedno slabše rezultate pri vadbi in ne vidite, zakaj vam pravzaprav gibanje sploh pride prav.